18. ve 19 yy'da Osmanlı sarayında kadın giysileri!

18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı saraylarında kadınlar nasıl giyiniyordu? İşte Osmanlı Kadını ve saray giysileri!


Osmanlı kadınlarının şıklığı günümüzde hala canlılığını koruyan bir konu. Dönem kadınının kıyafetleri, nasıl giyindiği ve moda kuralları hala büyük ilgi uyandırıyor.

Muhteşem Yüzyılın büyüleyici kostümleri büyük tartışmalara yol açmış ve dizinin özenle çalışan kostümcüleri Osmanlı kadınlarının kıyafetlerini yanlış yorumladığı iddia edilmişti.

Moda zaman içerisinde kendini tekrar eden fakat farklı formlarda ortaya çıkan bir olgu. Son dönemlerde Avrupa'yı etkisi altına alan şalvar pantolonlar, doğu motifleri ve kaftan stili üstler Osmanlı'nın moda yansımalarının hala canlı olduğunu gösteriyor.

2010 yılında Dumlupınar Üniversitesi, Gediz Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından hazırlanan çalışmada 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı saraylarında kullanılan kadın giysileri ele alınıyor. Sizler için bu araştırmayı inceledik. İşte 18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı Sarayında giyilen kadın giysileri…
9 1

18.yy da Avrupa’daki değişim Osmanlı ekonomisini de etkilemiş ve zamanla Osmanlı toprakları yabancılar için açık bir pazar haline gelmiştir.

18. ve 19.yüzyıllardaki sosyal olaylar Osmanlı giyim anlayışını önemli ölçüde etkilemiştir. Tanzimatın ilanı ile halk serbest ve sosyal yaşama eğilim göstermiş ve kadına
verilen haklar sayesinde Osmanlı kadını giyiminde önemli değişiklikler yapmıştır.

Meşrutiyetin ilanıyla da Osmanlı kadının kıyafetlerinde Avrupa modasının izleri görülmeye başlandı.
9 2

18. yüzyıl kıyafetleri çok süslü ve kullanışsızdır. Bu dönemde kullanılmaya başlanan sentetik boyalar sayesinde renk ve desenlerde artış olmuş ve dönem kadınının giysileri zenginleşmiştir.

Lale devrinin değişen sosyal hayatı kadın kıyafetlerine de yansıyor ve kadınların üzerinde genellikle üç etekli, sim sırma işlemeli gösterişli elbiseler görüyoruz.
9 3

Bürümcük isimli kumaş yaz aylarında kadınların en fazla tercih ettiği materyel.

Elbiselerin altına giyilen şalvar topuk üstünden bir düğümle bağlanır ve kadınlar kıyafetlerini üst üste giymelerine rağmen uyumlu görünürler.
9 4