30 yaşından sonra anne mi olmak istiyorsunuz?

Uzmanlar en ideal hamilelik dönemini 20-30 yaş aralığında belirlerken, 30 yaş üstü anne adayları için bakın neler öneriyor...

30 yaşından sonra anne mi olmak istiyorsunuz?

Anne olma yaşı giderek yükseliyor. Kadınların iş hayatında kariyer beklentileri evlilik ve bebek planlarının daha ileri tarihe ertelemesinde önemli rol oynuyor.

Bu nedenle 30 yaş ve sonrası planlanan hamileliklerde doğru değerlendirme ve düzenli takipler, anne bebek sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nesrin Fener, 30 yaş ve üzerinde sağlıklı bir gebelik süreci için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Gebelik için en ideal dönem 20-30 yaş aralığı kabul ediliyor

Gebelik için en uygun dönem olarak bilinen 20-30 yaş arası kadınlar için psikolojik ve fizyolojik olarak en uygun zamandır. 35 yaşın üzerindeki adaylara “ileri anne yaşı” tanımlaması kullanılmaktadır ve bu yaş hamilelikleri riskli gebelik gruba girmektedir.

Kronik hastalıklar hem ileri yaş hamileler hem bebekler için riskli

Gebelik süresi boyunca vücuttaki tüm sistemler etkilenir ve pek çok değişiklik meydana gelir. Sağlıklı bir insanda bu değişiklikler kolayca tolere edilebilir. Ancak anne adayında gebelikten önce hipertansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi hastalıklar olduğu takdirde riskler artar.

Annelik yaşı sınır olarak kabul edilen bir dönem vardır. Eğer bu sınır aşıldıysa hem anneyi hem de bebeği bazı riskler beklemektedir.

İleri yaş hamileleri ve bebeklerini bekleyen riskler:

· Dış gebelik

· Erken doğum veya düşük

· Bebeğin doğumsal bozukluklarla veya düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesi

· Bebekte gelişme geriliği ve iri bebek

· Annede gebelik sırasında hipertansiyon ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı

· Anne ölüm riski, kanama, plasenta yerleşim anomalileri, plasenta yetmezliği ve sezaryenle doğum
Ancak süreç doktor kontrolünde ve bilinçli bir şekilde yönetilirse hamilelik dönemini rahat geçirmek ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmek mümkündür.

Çoğul gebelikler daha çok özen istiyor

Sosyo-ekonomik nedenlere ek olarak üreme sağlığı alanındaki yeni gelişmeler de gebelik yaşının ertelenmesine sebep olmaktadır. Yaşla birlikte doğal yollarla gebe kalma oranı azaldığı için yardımcı üreme yöntemlerine başvurulmaktadır.

Bu yöntemler de bazı durumlarda çoğul gebelik oranını artırmaktadır. Buna bağlı olarak erken bebek doğumları, bebeğin yenidoğana yoğun bakıma yatma ihtimali, bebek kayıpları ve hastalıkları artmaktadır. Ayrıca doğum ve gebelik sürecinin ekonomik yükü de fazla olmaktadır.

Yaş ileri olsa da sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için…

Günümüzde tıp hızla ilerlemekte ve çığır açan yeni gelişmeler yaşanmaktadır. Bütün bunlara ek olarak anne adaylarının eğitimli ve bilinçli olması, düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemesi ile sağlıklı bir bebek sahibi olmaları mümkündür. Ayrıca;

· Gebeliklerin planlı olması,

· Gebelik öncesi dönemde gerekli kontrollerin, testlerin ve ilaç takviyelerinin yapılması,

· Zararlı alışkanlıkların bırakılması,

· Beslenme ve egzersiz programlarının yapılması ile mutlu ve sağlıklı bir gebeliğin başlaması sağlanabilir.

Yorumlar