7'den 70'e hangi yaşta ne yemeli?

Diyetisyen Mine Bilge, hangi yaşta ne yenmesi gerektiğini anlattı…


Sağlıklı beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almaktır.

Rafinera'nın diyetisyeni Mine Bilge, yaşamın "Her döneminde önemli olan sağlıklı beslenme için bireylerin besin öğeleri gereksinimleri doğru saptanmalı ve kişiye özgü sağlık durumuna göre sağlıklı beslenme programları ile gereksinimlerin karşılanması gerekiyor" diyor.

Bakın hangi yaşta ne yememiz gerekiyor!

8 1


Anne sütü; İlk 6 ay anne sütü bebeğin bütün besin ihtiyacını karşılar. 6 aydan sonra ek besinlerde beraber 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmeli.

8 2


Kalsiyum; Büyümenin hızlı olduğu bu dönemde süt, yoğurt, peynir, kefir gibi süt ürünlerinin yeterli miktarda alınması gerekiyor. C vitamini; Bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, mandalina, domates, brokoli mutlaka tüketilmeli. C vitamininden zengin kırmızı ve yeşil tatlı biberi bebeğinizin diş kaşıma aracı olarak kullanmasını sağlayabilirsiniz. D vitamini; Kemiklerdeki kalsiyumun etkinliği için D vitamini gerekiyor. Somon, orkinos, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, D vitaminin iyi kaynakları arasında. 85 gram pişmiş somonla, neredeyse günlük ihtiyacın iki katı D vitamini sağlanabilir. Yumurta sarısı ve yoğurt da D vitamininin önemli kaynaklarından. D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Günde 15- 30 dakika güneşlenmek yeterli miktarda D vitamini almamızı sağlayacaktır.

8 3


Demir; Kırmızı etler, sakatatlar, yumurta, tahıllar, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli. Protein; Kas kitlesinin hızla arttığı bu dönemde protein alımı önem kazanıyor. Et,süt, yumurta, kurubaklagiller gibi protein kaynakları tüketilmeli. Taklit; Ebeveynleri taklit ettikleri bu dönemde anne ve babanın sağlıklı beslenme alışkanlıklarını uygulamaları oldukça önemli.

8 4