Açlık hissinin 5 farklı seviyesi!

Açlık hissinin 5 farklı seviyesi olduğunu biliyor muydunuz? İşte açlığın 5 farklı seviyesi ve açlıkla mücadele yolları...


Bir an küçük bir atıştırmalık isterken beş dakika sonra kocaman bir kavanoz dolusu kurabiyeyi mideye inmek istiyorsunuz…Sizin probleminiz dengesizleşen mideniz değil ya da önüne geçemediğiniz iştahınız değil, mideden gelen işaretleri yanlış değerlendirmek!

Klinik Psikolog Dr. Susan Albers, "Tüm açlık tipleri aynı değildir fakat biz tüm açlık işaretlerine aynı tepkiyi veririz. Aç olduğumuzu söyleyebiliyoruz fakat açlığında farklı seviyeleri var." diyor.

Midemiz ve bizim aramızdaki bu yanlış anlamalar bizi, kan şekeri seviyesinin dengesizleşmesi, yorgunluk, zihin yorgunluğu ve diğer sağlık sorunlarına sebep olan yiyecek tercihlerine yönlendiriyor.

Midenizden gelen gurultu sinyallerini nasıl yorumlamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. İşte açlık seviyenizi belirlemeniz ve buna göre karar vermenizi sağlayan ip uçları….
12 1

Kahvaltınızı yapalı yalnızca 1,5 saat olmasına rağmen karnınız guruldamaya başladı ve bisküvi, kraker ya da kek gibi bir şeyler atıştırmak istiyorsunuz.

Eğer canınız belli bir şey yemek istiyorsa o halde aç değilsiniz. Aç olduğunuz zaman ne yediğinizin bir önemi yoktur.

Birden bire beliren yiyececek arzularınızgenellikle sıkıntı, stres, duygusal boşluk ve hatta susuzluk kaynaklıdır.

Açlığınızı bastırın ve kendinizi tutun. Kendinize "Şu anda aç olmam mantıklı mı?" sorusunu sorun. Eğer doyurucu bit öğün yediyseniz bir sonraki acıkmanız 3 saat sonra olmalı.
12 2

Duygusal boşluktan kaynaklanan yeme alışkanlıklarınızı kontrol altına almak için yalnızca 15 dakika yiyecek krizinizin bitmesini bekleyin. Bu sırada aburcubur yiyeceklerin buna değmeyeceğini kendinize söyleyin.

Appetite dergisinde yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre, aburcubur krizleriniz sırasında yediğiniz düşük kaliteli çikolatalar kötü ruh halinizi ancak 3 dakika için düzeltiyor.

Yiyeceklerin "Tadı" olarak adlandırdığımız şey %90'ı yiyeceklerin kokusudur ve yiyecek krizleriniz sırasında hoş kokulu mumlar yakarak beyninizi tatlı kokularla kandırabilirsiniz.
12 3

Başınız öne doğru düşüyor ve masanızın altına girip ofiste kestirmek istiyor ya da
olmadık şeylere sinirleniyorsunuz.

Yemek yemenizi belirten biyolojik işaretler kişiden kişiye farklılık gösterir. Fakat zihniniz bu işaretleri fark etmenize yardımcı olur. Vücudunuz enerjiye ihtiyaç duyduğunda beyninize yiyeceklerden oluşan bir fotoğraf galerisi gönderir ve siz karnınızı doyurana kadar bu yemekler aklınızdan çıkmaz.

Acıkınca sinirleniyorsanız kimseye çatmadan önce protein bakımından oldukça zengin olan bir avuç kabuklu antep fıstığını yemeyi deneyebilirsiniz.


2011 yılında Apettite dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre insanlar kabuklu fıstık yediklerinde 86 kalori daha az tüketiyorlar ve fıstıkları kabuklarından ayırırken daha çok doyuyorlar.
12 4