Alkali diyet kanseri engeller mi? 

Son dönemde gittikçe popüler olan Akali diyetle ilgili bir iddia söz konusu. Alkalı diyet kanseri engelliyor mu?

Alkali diyet kanseri engeller mi? 

Son dönemde gittikçe popüler olan Akali diyetle ilgili bir iddia söz konusu. Bu diyetin kanserden korunabileceği yönündeki bu iddiaya Medicana Hastaneler Grubu Doç. Dr. Mutlu Demiray temkinli yaklaşılması gerektiğini söylüyor. Demiray alkali diyetin kanseri engellemesinin mümkün olmadığının da altını çiziyor.  

Victoria Beckham'ın başlattığı ve Hollywood'da birçok yıldızın uyguladığı ‘Alkali diyeti’ Türkiye’de de popüler olmaya başladı. Bu diyetle ilgili pek çok şey yazıldı. En çok da alkali diyetle kanserden korunabileceği konusunun altı çizildi. Peki bunun gerçekliği var mı? Bu konuda net bir çalışma olmamakla birlikte alkali diyetin kanseri engellemesinin pek mümkün olmadığını söyleyen Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç.Dr.Mutlu Demiray bu konudaki çalışmalar ilerlemeden doktorların önerilerin dışına çıkılmamasını öneriyor.

Kanser hücrelerinin metabolizmasını tanımlayan doktor Otto Warburg’in kanserli hücrelerin glikozu oksijensiz olarak yaktıklarını ve hücre dışına laktik asit salgıladıklarını göstermesinden sonra alkali ortamın kanseri önleyebileceği hatta tedavi edeceği konusunda görüşlerinin ortaya çıktığını hatırlatan Demiray, bu mantıktan yola çıkan bazı araştırmacıların vücudun pH’ının alkali yapılması ile kanserin önlenebileceğini iddia edildiğini söylüyor. 

Son dönemlerde İngiltere’de yayınlanan 2 hayvan deneyinde tümörlü farelere kemoterapi uygulandığında alkali diyetle beslenen farelerde kemoterapinin daha etkin olduğunun gözlendiğini anlatan Demiary konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Ancak bunun nedeni alkali ortamın tümörü öldürmesi değil. Asit ortamda etkisiz olan kemoterapi ilaçlarının alkali ortamda daha etkili olabilmesi olarak açıklanıyor. Bu konudaki çalışmalar ilerlemeden hekiminizin önerileri dışına çıkmayınız.”
 

Yorumlar