Atatürk'ün gençleriyiz biz!



Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anna ve Gençlik Spor Bayramı. O yüce komutan, gençlerin ve özellikle kadınların eğitimine daima çok değer verdi ve onların iş dünyasına girmesi için üstün çaba gösterdi. Bu konudaki kararlılığını manevi kızlarının hayatlarında da görüyoruz.
9 1


Ülkü Adatepe

Atatürk'ün en küçük manevi kızıdır. Atatürk, 9 aylıkken Ülkü'yü Çankaya Köşkü'ne aldırdı ve biraz büyüdüğünde onu yurt gezilerine götürmeye başladı. Yıllar boyu kullanılan ünlü Türk alfabesi kapağında Atatürk'ün isteği üzerine Atatürk'ü minik Ülkü'ye harfleri öğretirken gösteren İhap Hulusi tarafından yapılmış resimleri yer aldı. Ülkü, Atatürk'ün çocuk sevgisinin simgesi oldu.
9 2


Manevi babası Atatürk öldüğünde Ülkü altı yaşındaydı. Atatürk'ün ölümünden sonraki dönemde eğitimini tamamlamadı. Genç yaşta evlendi. İlk evliliğini Atatürk'ün bir diğer manevi kızı olan Sabiha Gökçen'in amcasının oğlu olan üsteğmen Fethi Doğançay, ikinci evliliğini yağ tüccarı Yeşua Bensusen, üçüncü evliliğini ise işadamı Öke Adatepe ile yaptı. İlk evliliğinden iki erkek çocuk sahibi oldu.
9 3


Sabiha Gökçen

Atamızın Türk kadın tarihine damgasını vuran evlatlık kızıdır. Atatürk anne-babasını kaybeden ve zor şartlarda yaşayan Sabiha Gökçen'i evlat edinme konusunda hiç şüpheye düşmemiştir. Dil başta olmak üzere eğitimine çok önem verdiği Sabiha Gökçen 1935'te Türkkuşu'nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk’ün de destek vermesi ile 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi, Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı.
9 4