ELMAELMA iftar menüsü!

Havuçlu patatesli mercimek çorbası

Malezemeler

1,5 su bardağı mercimek, 2 havuç, 1 patates, 1 soğan, 1 çorba kaşığı tereyağ, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 su bardağı et suyu, tuz

Tarif

Sıvıyağ ve tereyağını bir tencerede eritin. Havuçları ve soğanı rendeleyip erittiğiniz yağda kavurun, üzerine mercimekleri ekleyin ve bir süre kavurun. Patatesleri rendeleyin ve et suyuyla birlikte tencereye ekleyin. Kayanayana kadar pişirin. Çorba pişince blender yardımıyla pürüzsüz hale getirin. Üzerine nane ilave ettikten sonra servis edin.
6 1

Etli Biber Dolması

Malzemeler

10 adet dolmalık biber, 250 gr kıyma, 1 adet kuru soğan, 3 adet domates, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 kahve fincanı pirinç, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, tuz, karabiber

Tarifi

İnce ince kıydığınız soğanları kıymayı koyduğunuz kabda, küp küp doğranmış domateslerle birlikte karıştırın. Prinç, dereotu, tuz ve karabiberi de kıymayı koyduğunuz kaba ekleyin. Karışımı yoğurun ve biberlerinizi taşmayacak şekilde doldurun. Üzerine çıkardığınız saplasaplı kısımları kapak yapın. Salçalı sıcak suyu, dolmalarınızın üzerini bir parmak geçecek şekilde koyun ve kısık ateşte pişirin. Üzerine tereyağı ve pul biberli sos hazırlayarak servis edebilirsiniz.
6 2

Bezelyeli Kuzu Şiş

Malzemeler

150 gram  bezelye, 400 gram kuzu filetosu, 2 adet limon, 10 adet kiraz domates, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 3-4 sap maydanoz, 1 tatlı kaşığı kekik, tuz, karabiber

Tarifi

Bezelyeyi dört su bardağı kaynar suda bir dakika haşlayın. Daha sonra süzüp, kurulayın. Kuzu filetosunu uzunlamasına dört parçaya bölün, yağlarını alın. Bu parçalardan her birini 12'ye böldükten sonra küçük küplere ayırın.

Rendelenmiş limon kabuğu, tuz ve sarımsağı bir havanda iyice dövün. Kekik, kıyılmış maydanoz ve zeytinyağını da ekleyip pürüzsüz bir hamur kıvamına getirin. Karışımı bir tencereye boşaltın. Eti ilave edip, karışıma bulayın.
Tencerenin kapağını kapatıp iki saat dinlenmeye bırakın. Etlerin her birini sultani bezelyeye, bir kenarı açık kalacak şekilde sarın. Bezelyeye sarılmış etleri tahta bir şişe, aralarına domates koyarak sırayla dizin. Şişleri, ısıtılmış fırın ızgarasında, istediğiniz kıvama gelinceye kadar pişirip, sıcak olarak servis yapın.
6 3

Güllaç

Malzemeler

10 yaprak güllaç, 2,5 Litre süt, 2,5 Su bardağı toz şeker, 1 su bardağı pudra şekeri, 1 su bardağı hindistan cevizi, 1 su bardağı file badem, yeşil fıstık, kiraz şekerlemesi, gül suyu

Tarifi

Sütü tencereye alın. Toz şekeri ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırın. Ilıktan biraz daha sıcak olunca altını kapatın. Parmağınızı yakmamalı. Çay bardağının çeyreği kadar gül suyu ekleyerek karıştırın. Güllaç yaprağının parlak tarafı üste bakacak şekilde yuvarlak tepsiye yerleştirin. 1 tane yaprağı zemine koyduktan sonra kepçeyle sütü üzerine gezdirin. Her yaprağın üzerine sütü gezdirin.4 kat yerleştirdikten sonra pudra şekeri, hindistan cevizi ve file badem serpin. Üzerine 3 kat yaprak daha yerleştirin. Her katın arasına sütü gezdirin. Tekrar hindistan cevizi, file badem ve pudra şekeri serpin. Son 3 katı da aralarına süt dökerek yerleştirin. Her katı yerleştirdikten sonra elinizle hafifçe bastırın. Kalan pudra şekerini en üste serpin. Üzerine sütlü karışımın kalanını dökün ve narla süsleyin.
6 4