Bağlanma korkusunun sebepleri ve çözümleri

Psikolog Gülçin Kara ilişkilerde büyük sorunlar yaratan bağlanma korkusunun sebepleri ve çözümlerini anlattı...



İnsanlar yaşadığı olaylar ve yetiştirilme şeklindeki bazı nedenlerden dolayı, ikili ilişkilerinde bağlanma sorunuyla karşı karşıya kalabiliyor.

Günümüzde çok sık duyduğumuz bu sorunun sebepleri ve çözüm yolları için Psikolog Gülçin Kara'nın kapısını çaldık.

İşte yakın ilişkilerdeki bağlanma korkusunun nedenleri ve çözümleri...
9 1


İnsanlar romantik ilişkilerinde neden bağlanma sorunu yaşar?


Aslında romantik ilişkilerinde yaşanan bağlanma korkusu, kişilerin annesi ya da ilk bakım veren kişi ile olan ilişkisi ile yakından bağlantılıdır.

Bu ilk ilişkide güven ve yakınlık hissi kurulmuşsa, fiziksel ve duygusal ihtiyaçları karşılanmışsa, kişiler yetişkinliklerindeki yakın ilişkilerinde daha sağlıklı romantik ilişkiler yaşayabilmekteler.

Kişinin bu ilk ilişkide kurduğu güvenli ya da güvensiz bağlanma şekli daha sonraki yakın ilişkilerinde var olma şeklini belirleyen önemli faktörlerden biridir.

Eğer kişi güvensiz bağlanma tarzına sahip ise, yakın ilişkilerinde de bağlanma sorunu yaşaması olası bir durumdur. Güvenli bağlanmaya sahip kişiler ise ilişkilerinde daha fazla doyum yaşarlar.
9 2


Güvenli bağlanabilen kişiler yakın ilişkilerinde sorun yaşamayan daha mutlu olan kişiler diyebilir miyiz?

Aslında şöyle diyebiliriz, bu kişiler sadece partnerleri ile olan ilişkilerinde değil tüm ilişkilerinde, karşısındakine güven duymakta sorun yaşamazlar, daha kolay yakınlık kurabilirler.

Dolayısıyla karşısındaki kişiye güven duyabildikleri için terk edilme ile ilgili ve sevilmediğine dair yoğun kaygılar yaşamazlar, ilişkilerinde daha fazla doyum yaşadıklarını yani ilişkilerinde daha mutlu olduklarını söyleyebiliriz.
9 3


İnsanlar neden bağlanmaktan kaçar?

Bağlanma bazı kişiler için kaygı verici olabilir. Özellikle bu kişiler partnerlerine güven duymakta zorlanırlar.

Kişinin reddedilme korkusu ve sevilmemeye ile ilgili hassasiyeti kişinin romantik bir ilişki içinde var olabilmesini oldukça zorlaştırır.

Kişi terk edilme yada reddedilme gibi olumsuz deneyimler yaşamamak için herhangi bir yakın ilişki kurmaktan kaçınmayı tercih edebilir.
9 4