Bebeğinizin zeka gelişimine yön verin!

Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Gökcan, hamilelik döneminde bebeğiniz için yapmanız gerekenleri anlattı.


Hamilelik döneminde doğru beslenme hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Anne adayının doğru bir beslenme programı uygulaması ve bazı özel besinleri tüketmesi bebeğin fiziksel gelişimine olumlu etki ettiği gibi kadar zeka düzeyinin yüksek olması için de gereklidir.

Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bunun için özellikle 1-3. aylar arasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir. Bebeğin sağlıklı fizyolojik ve zeka gelişimi için demir, folik asit, iyot, çinko, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarından sağlanması gerekmektedir.
9 1

Gebelik süresince alınması gereken toplam kilo ortalama 12-15 kilo civarındadır. İlk aylar bulantı ve kusma ile geçtiği için genelde kilo verilebilir. 16. haftadan itibaren bu belirtiler kaybolmakta ve anne adayları bu zor geçen üç ayın acısını çıkarmak için adeta yemeklere saldırıya geçmektedir. Ve hızlı kilo alım süreci başlamaktadır.

En fazla kilo alınan dönem sanılanın aksine son aylar değil 16-24 haftalar arasında olmaktadır. İdeal kilo alımı ilk 12 haftada gebelik öncesi kiloda sabit kalıp, takip eden aylarda ortalama 1.5 -2 kilo almaktır.
9 2

Hamilelik sürecinde öğünler 3 ana ve 3 ara öğün olarak atlanmadan yapılmalıdır. Sabah kahvaltısı geç saatte yapıldığında tüm öğünler sarkacağından akşam geç saatlerde yemek yeme zorunluluğu olacaktır. Bu da sindirim sorunlarını ve aşırı kilo almayı beraberinde getirecektir.

Saat 18.00’dan sonra ana öğün yemek tavsiye edilmez; ancak ara öğün tüketilebilir.
9 3

Kahvaltıda çok demli olmayan bir veya iki bardak çay veya bir bardak sütün yanında peynir, bir yumurta (veya sarısı), bir çay kaşığı bal veya reçel, 2-3 dilim kepekli ya da tam tahıllı ekmek, bol domates, salatalık, taze nane veya maydanoz, yeşil biber tüketilmelidir.

Taze sıkılmış meyve suyu çok kalorili olduğu ve kan şekerini çok hızlı yükselttiği için önerilmemektedir. Meyveyi sıkılmamış haliyle tüketmek içerdiği lifler vasıtasıyla bağırsak hareketlerini de artıracağından kabızlığı önlemesiyle son derece faydalı olur. Meyve tane ile yemeklerden 2 saat sonra ara öğün olarak tüketilmelidir. Yemeklerden hemen sonra yenmemelidir; çünkü meyve şekeri olan fruktozu öncelikle kullanan vücut, yemekte tüketilen besinleri yağ olarak depolamak ister.
9 4