Bebek memeden nasıl kesilir?

Bebeğin memeden kesilmesi için dikkat etmeniz gereken kurallar ve sağlık yönünden nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında tüm bilgileri KadıköyŞifa Sağlık Grubu yanıtladı.

Bebek memeden nasıl kesilir?

Bebeğinizi memeden keserken nelere dikkat edersiniz?

Bebeğinizin güven duygusu yaşamın ilk günlerinde şekillenmeye başlar. Yenidoğan dönemi anne-bebek ilişkisi açısından çok öenmlidir. Bebekte temel güven duygusunun ilk belirtisi olarak beslenme, uyku vb. işlevlerde ihtiyaçların karşılanması ve rahatlığa kavuşması önemlidir. Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebek, anneyi ayrı bir kişi olarak değil, kendisinin ayrı bir uzantısı olarak algılar.

Emme dürtüsüyle doğan bebek ile anne arasındaki bağın oluşumunda emme süreci önemli rol üstlenir. Emme anne-bebek arasındaki sevgi alışverişidir. Emme süreci huzurlu bir ortamda, çevresel uyarılardan uzakta gerçekleşirse bebek, annenin kucağından kendini güvende ve rahat hisseder. 12. ayda çocuğun ilgisi çevreye çok fazla yönelmiş, yürümeyle birlikte bağımsız olma ve anneden ayrılma denemeleri yapmaya başlamıştır.

Temel güven duygusunun oluşması için annenin çocuğun bu çabalarını desteklemesi, her an yardıma hazır olması önemlidir. Memeden ayrılma eğer 12-13 ayda gerçekleşebilirse, çocuk kendi sınırlarını çizmeye başlar ve dış dünyayı keşif için denemeler yapar.

Ancak bebeğin memeden ne zaman ayrılacağını anne-bebek arasındaki ilişkinin özelliğine, bebeğin ve annenin ihtiyaçlarına göre değerlendirmek daha doğrudur. Anne, bebeği memeden ayırmaya önce kendisi hazır olmalıdır. Eğer anne çocuğun kendine olan bağımlılığın devam etmesini istiyorsa, anne bebeği memeden ayırmaya hazır değilse, çocukta anneyi emmeye devam edecektir.

Memeden nasıl ayırmalı?

Kademeli olarak emme süresinin azaltılmaya başlanması gerekmektedir. Memeden ayırma süresince anne çocukla olan etkileşimini sürdürmeli, özellikle tensel, dokunsal sevgi alışverişi, duygusal doyum devam etmelidir. Aksi takdirde çocuk reddedilmişlik duygusu yaşayacaktır.

Birinci aşama:

Katı gıdaları rahatlıkla yiyebilmeli, biberonla sıvı içebilmelidir. Kendini rahatsız edecek değişimlerin içinde olmamalıdır (Bakıcı değişikliği gibi).

İkinci aşama:

O istemedikçe emzirmeyiniz, kademe kademe emme süresini azaltınız.

Üçüncü aşama:

Özellikle yatmadan önce emmek isteyebilir. Bu anlarda dokunsal teması ondan esirgemeyiniz. Saçını okşayabilir ona dokunabilirsiniz. Gün içinde emmek istediğinde ise dikkatini başka yöne çekerek çocuğunuzun fikrini uzaklaştırabilirsiniz.

Memeden ayırma döneminde:

Annenin buna hazır oluşu, bebeğine destek olması.

Bebeği ile tensel-dokunsal iletişimi sürdürmesi.

Emme süresinin azalması.

Annenin bu süreçte kararlı olup, bebeğe güven vermesi.

Özellikle uykudan önce emme yerine onu rahatlatacak alternatifler sunması.

Bu süreçte annenin bebekle güç savaşından kaçınması önemlidir.
 

Yorumlar