Bikini nasıl moda oldu dersiniz?



Bikini dünyanın en devrimci kıyafeti olarak gösteriliyor. Bikininin mucidi Fransız mühendis Louis Reard bu tasarımı ilk kez tamamladığında tanıtacak bir model bile bulamamıştı. 40'lı yıllarda makbul sayılan fazla kilo tanımı sonsuza dek değişecekti. Sonunda 5 Temmuz 1946'da Paris'te bu devrim gerçekleşti.
9 1


O zamana kadar son derece muhafazakar mayolarla denize girenler bikinilerin 'cehennemin anahtarı' olduğunu düşündüler. Medyada öyle büyük bir karalama kampanyası yapılmaya başlandı ki girişimci mağazalar getirdikleri ürünleri tezgah altına saklamak zorunda kaldı. Reard'ın düşüncesi ise belliydi: "Ne kadar az, o kadar iyi!"
9 2


'Bikini' ismi ise adını Bikini adasında yapılan en cesur tanıtım kampanyasından alıyor. Bu adada yapılan nükleer denemelere ithafen bikini giyen kadınlara da 'bomba' denilmeye başlandı. İngilizce'de çok sık kullanılan 'bombshell' ifadesinin de kökeninde bu vardır.
9 3


Bu ifadeyle birlikte Avrupalı kadınlar yavaş yavaş incelmeye başladı ve kendi moda devrimlerini ilan ettiler. Artık bikinilerle poz verecek kadar rahatlardı. Pin-up modası da böylelikle başlamış oldu.
9 4