Bir dilim pasta diyeti bozar mı?

İkram edilen ince bir dilim pastaya hayır diyemeyip diyetinizi mi bozdunuz? Peki bu durumda ne yapmalısınız?

Bir dilim pasta diyeti bozar mı?

Pazartesi sabahı heyecanla başlanan diyet, küçük bir dilim pastaya hayır diyemeyerek bozulur mu? Sonrasında “zaten bozuldu bu diyet” hissiyle daha da kötü besinler tüketilir mi? Ardından büyük bir pişmanlıkla, bir sonraki pazartesi için büyük sözler verilir mi?

Bu kısır döngü size tanıdık geldi mi? Eğer cevabınız evetse sağlıklı ve formda bir yaşamı tercih eden kişileri, deneyimli diyetisyen ve egzersiz uzmanları ile buluşturan interaktif platform Diyetkolik.com’un size vereceği tavsiyeler var.

Diyetkolik.com diyetisyenlerinden Diğdem Özkahya, diyetlerin en çok hangi öğünlerde bozulduğuna ve bozulduktan sonra nasıl devam ettirmek gerektiğine dair tüyolar veriyor.

Diyet bir yaşam biçimi

İlk tavsiye diyetin katı kuralları olan ve uygulaması zor bir beslenme şekli olarak algılanmak yerine düzenli ve yeterli miktarda besin tüketimini gerektiren bir alışkanlık ve yaşam biçimi olarak kabul edilmesi gerektiğini konusunda. Size uygun diyeti sağlığınızı korumak için uzun vadede sürdürmek gerekiyor.

Diyeti bozdum diyerek aşırıya kaçmayın, diyetiniz bozulmadı

Uzun vadede diyet yapmak elbette katı bir listeyi her gün uygulamak anlamına gelmiyor. Diyetkolik.com diyetisyenlerinden Diğdem Özkahya, diyetinize uygun olmayan yiyecekler tüketildiğinde “diyetim bozuldu” algısına girmemek gerektiğini vurguluyor: “Diyetlerin en çok bozulduğu akşam ve gece öğünlerinde bozuluyor.

Örneğin diyet planınızdaki akşam yemeğiniz bir kepçe çorba, bir porsiyon yumurtalı ıspanak yemeği, yarım kâse yoğurt ve bir dilim ekmekten oluşurken siz bir bardak sütlü kahve, bir ince dilim meyveli pasta, üç kaşık kısır ve bol miktarda yeşillik yediniz. Bu durumda diyeti zaten bozduğunuzu düşünerek daha da fazla besin tüketmeye eğilim gösterebilir ve daha büyük bir yanlışa sürüklenebilirsiniz.

Diyeti bozmak, çoğu zaman nefsinize hâkim olamamaktan kaynaklanır. Daha sonra tüketiminde aşırıya kaçtığınız besinlerin miktarını dengeleyerek haftayı kurtarabilirsiniz”.

Diyetkolik.com diyetim zaten bozuldu diyerek sağlıksız beslenmeye devam etmek yerine, diyetinizi sürdüreceğiniz çözümler bulmanızın mümkün olduğunu vurguluyor.

Örneğin her ikisi de süt grubundan besinler olan sütlü kahve ve yoğurt birbirine denk görülebilir. Tükettiğiniz bir ince dilim pasta, bir dilim ekmek ve bir meyveye karşılık gelebilir. Bu durumda öğününüzdeki bir dilim ekmek hakkınızı doldurmuş olur ve bir meyveyi de bir sonraki gün eksilterek dengeyi sağlayabilirsiniz. Üç kaşık kısır ise bir kepçe çorba gibi, tüketeceğiniz bir dilim ekmeğe eşdeğerdir.

Yani yediğiniz kısırı çorba yerine; beraberinde tükettiğiniz bol miktardaki yeşilliği ise ıspanak yemeği yerine sayabilirsiniz. Ancak; protein kaynağı olan yumurtayı tüketmemiş olmak günlük karbonhidrat, protein ve yağ dengenizi bozacağından, ara öğününüzde yumurta veya ona karşılık gelen besinlerden birini tüketebilirsiniz. Bu durumda, aslında diyetinizi bozmuş sayılmazsınız.

Akıllı telefonlar için de aplikasyonu olan Diyetkolik.com gün içinde tüketmeniz gereken besinlerin dışında başka bir şey tükettiğinizde size özel yeni bir menü sunarak diyetin sürdürebilir olmasını amaçlıyor.

Tüketilen ürünlerin kalorisini hesaplayarak kişinin diyet listesini devamlı güncelleyen yazılım sistemi ile ihtiyaç kadar tüketilmesi sağlanıyor. Bir başka deyişle gece öğününde nefsinize hakim olamayarak çayın yanında pasta yiyerek kötü beslendiğinizde Diyetkolik.com üzerinden güncelleme yapabilir ve o gün hangi yiyeceklerle ve egzersizle devam etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Diyetkolik.com alternatifli diyet planları sunarak diyet yapmayı kolaylaştırıyor.

iPhone için: https://itunes.apple.com/tr/app/diyetkolik.com-diyet-egzersiz/id558076089?l=tr&mt=8

iPad için: https://itunes.apple.com/tr/app/diyetkolik.com-diyet-egzersiz/id558076089?mt=8

Android için: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.pci.diyetkolik&hl=tr
 

Yorumlar