Bitter çikolata in, şerbetli tatlılar out!

Kalp sağlığını koruyan, yağ yakımını hızlandıran ve cilt güzelliğine katkı sağlayan bitter çikolatayı her gün tüketebilirsiniz!

Bitter çikolata in, şerbetli tatlılar out!

Kakao oranı yüksek çikolata tüketimi sanıldığının aksine sağlığınız için faydalıdır. Kalp sağlığınızı korumak için, kendinizi daha iyi halde hissetmeniz için, spor yaparken yağ yakımınızı hızlandırabilmek ve cilt sağlığınızı koruyabilmek için günde 20 gram %80 kakao içeren bitter çikolata tüketimi en tatlı kaçamak için idealdir. Ancak doymuş yağ ve yüksek kalori içermesi nedeniyle yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir.

Medical Park Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cihangir Akça; bitter çikolatanın faydaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

Adı ve kokusu bile mutluluk nedeni olan bir parça bitter çikolataya kim hayır diyebilir ki? Her zaman suçlu olarak nitelendiren, kötü kaçamak olarak gösterilen çikolata aslında yeterli tüketildiği takdirde sağlığınız için oldukça iyi olabilir.

Yapılan araştırmalar sonucu günde 20 gram %80 kakao içeren bitter çikolata tüketimi ile kalp sağlınızı koruyabilir, kan basıncınızı dengeleyebilir, kanser nedeni olan oksidasyonlar ile savaşabilir. Ayrıca cildinizi güneşin zararlı etkilere karşı koruyucu etki gösterebilir, cildinize ışıltı katarak güzelleştirebilir ve mevsim geçişlerinde oluşabilecek yorgunluk ve stres durumu için ruhunuzu besleyen lezzetli bir tatlıdır.

KÖTÜ KOLESTEROL SAVAŞÇISI

%70-80 kakao içeren çikolatalarda, polifenoller bakımından zengin olması nedeniyle lipit peroksidayonunu engelleyebilir ve kalp damar rahatsızlıklarını en aza indirebilir. Sigara içmeyen gönüllü kişilerde yapılan çalışmaya bakıldığında, düzenli olarak 3 hafta bitter çikolata tüketen kişilerde %11,4 oranında HDL (iyi kolesterol) kolesterolün yükseldiği, serum LDL (kötü kolesterol) değerlerinde %11,9 oranında azaldığı görülmüştür. Bu sayede kakao polifenolleri ile HDL kolesterol artması ve LDL kolesterolün azalmasına bağlı olarak oksidatif hasara karşı daha dirençli hale geldiği ve bu sayede kalp sağlığınızı koruyabileceğini söyleyebiliriz.

AZI KARAR ÇOĞU ZARAR

Düzenli ve yeterli miktarda bitter çikolata yemek kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olabilir. Flavonoidlerden zengin olması nedeniyle düzenli bitter çikolata tüketimi nitrik oksit üretimini uyarır. Nitrik oksit bu sayede kan basıncını azaltır, kanın damarlarda rahatça akmasına ve genişlemesine yardımcı olabilir ve kan basıncını düzenleyebilir. Fakat çikolata doğmuş yağ oranı ve kalorisi yüksek olması nedeniyle yeterli tüketilmesi önemlidir.

BİTTER ÇİKOLATA IN, ŞERBETLİ TATLILAR OUT!

Bitter çikolata diğer tatlıların ve şekerin aksine glisemik indeksi düşüktür. Bu durum diğer tatlıların aksine kan şekerinizin hızlı yükselmesi değil, bitter çikolata tüketim sonrası kan şekerinizin yavaş akımını sağlaması demektir. Bitter çikolatadaki antioksidanlar insülin hormonun doku duyarlılığını arttırır, flavanoidler içermesi ile kan şekerinizi düzenler ve diyabet riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

RUHUNUZUN LEZZETLİ GIDASI

Etrafı saran kokusu bile mutluluk nedeni olan bitter çikolata, yeterli miktarda tüketildiğinde yapılan araştırmalar stresi azalttığı, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonun arttırmasına yardımcı olabileceği kanıtlamıştır.

Kakao oranı yüksek olan bitter çikolatanın mutluluğun besinlerdeki ismi ve vücudun üretmediği elzem amino asit çeşidi olan triptofan içermesi ile ruhunuzu beslemesine yardımcı olabilir.
Mevsim geçişlerinde artan stresinizi azaltmak istiyorsanız eğer; 10 gram bitter çikolatayı benmari usulü eritip, 1 yemek kaşığı yaban mersini ilave edip ve buzdolabında dondurduktan sonra stres yönetimi için light süt ile tüketebilirsiniz.

KAS KRAMPLARININ ÖNÜNE GEÇİN

Bitter çikolata polifenollerden zengin olmasıyla, spor öncesi tüketimi ile yağ yakımınızı hızlandırabilir. Yağsız süt ile hazırlanan filtre kahvesine yarım muz ve benmari usulü eritilmiş bitter çikolata karışımı potasyumdan zengin olması nedeniyle kas kramplarını engeller ve yağ yıkımını hızlandırabilir.

CİLDİNİZ BİTTER ÇİKOLATA İLE IŞILDASIN

Bitter çikolatanın antioksidan yüksek oranda içermesi nedeniyle yeterli miktarda düzenli tüketildiğinde cildinizi güneşin zararlı etkilere karşı koruyucu etkisi vardır ve ışıltı katmasına yardımcı olabilir.

Yorumlar