Biyolojik saatiniz sağlığınızı nasıl etkiliyor?

Daha sağlıklı olmak için biyolojik saatinizi ayarlamayı unutmayın!


Günün 24 saati vücudumuzda bulunan hücrelerin her birinin ayrı çalıştığını biliyoruz…

Sinir hücreleri ya da metabolizma gibi sağlığımız için önemli unsurların biyolojik saatimizle büyük bağlantısı var. Yapılan araştırmalara göre modern davranışlar hastalıkların oluşumundaki riski arttırıyor.

Daha sağlıklı olmak için vücudunuzun saatini ayarlamanız gerekiyor. Nasıl mı?
6 1

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nin yaptığı araştırmalar sonucu, insülin aktivitesinin vücudun biyolojik saatine göre kontrol edildiği ortaya çıktı.

Bu araştırmadan çıkan sonuç, bizim obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskimizi azaltmak için aldığımız gıdaların sattinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

İnsülinin en doğru şekilde işlemesi için aktif olduğumuz saatlerde, sabah 6 ve akşam 8 arasında, beslenmemiz ve akşam 8'den sabah 6'ya kadar yani vücudumuzun yavaşladığı saatlerde kaloriden uzak durmamız gerekiyor. Ayrıca kalorili içeceklerden de uzak durmamız gerekiyor.
6 2

Uyku saatleriniz vücudunuz için çok önemli olduğunu bilmelisiniz. Araştırmalara göre uykunuzdaki kesintiler ve uyku sorunları grip veya soğuk algınlığına yakalanma riskini tetikliyor.

Yapılan araştırmalara göre biyolojik saatinizi doğru kullanmak, bağırsak enfeksiyonları ile olan savaşınızda vücudun yeteneğini arttırıyor.

Vücudun bağışıklık sistemini gündüz saatlerinde daha iyi korur. Bu yüzden tehlikeli enfeksiyonlar, bulaşıcı hastalıklara olan yatkınlığın azalması için uzmanlar iş ve seyahatlerinizi gece yerine gün içerisinde yapmanızı önerir.
6 3

Fizyoloji Dergisi'nin yaptığı bir çalışmanın sonucunda yapılan düzenli egzersizlerin hastalığın olumsuz etkilerine karşı savaştığı ortaya çıktı.

Biyolojik saatimizin de yardımıyla akşam vakitleri yapılan egzersizlerin sabah egzersizlerine oranla daha iyi sonuçlar verdiği belirtiliyor.

Tabi ki akşam egzersiz saatlerinizi de iyi ayarlamalı, uyku düzeninizi bozmamalısınız.
6 4