Kilo aldıran 7 'kusurlu davranış'

...



'Yaşasın, yaz geldi!' diye sevinmenizin önündeki tek engel yeni sezonda çok beğendiğiniz o bikinilere sığamamaksa, canınızı sıkmaya şu anda son verebilirsiniz. Çünkü neden kilo veremediğinizi biliyoruz. Yaşam tarzınız ve farkında olmadan edindiğiniz 7 'kusurlu davranış' yüzünden incelemiyor olabilirsiniz.

Öncelikle kilo almanın ne demek olduğunu doğru anlayalım.

10 1

Neden kilo alınır?


Obezite veya kilo fazlalığının bilinen klasik sebeplerinin (beslenme alışkanlıkları, hayat tarzı, kalıtım ve metabolik düzensizlikler gibi) dışında, yeni nedenler ortaya koyuyor. Her ne kadar bu yeni sebeplerin etkileri vücutta sınırlı gibi gözükse de birbirleriyle etkileşimleri 'bel çevresi' ölçüsüne yansıyor.
10 2

Uyku çok önemli!


Halk arasında çok uyumanın kilo almayı tetikleyeceğine inanılır. Çalışmaya göre; günde ortalama beş saatin altında uyku, seneler içinde kilo artışına neden oluyor. İlginç olan; beslenme ve fizik aktivite farkı olmayan iki gruptan az uyuyanlarda saptanan kilo artışının (araştırmacılar sebebini kesin olarak açıklayamamakla birlikte), az uyumanın bazal metabolizmayı etkilemesinden kaynaklandığına inanıyorlar.
10 3

Kirlilik, hormonları bozar!


Kilo artışı ile hormonlar arasındaki ilişkiyi artık hepimiz biliyoruz. Bazı hormonlar, örneğin leptin, kiloyu kontrol altında tutma gibi bir göreve sahip. Bunun gibi, tiroit hormonları, insülin, glukagon gibi hormonlar veya östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonları da yağlanma ve kiloyla ilişkilendirilebilecek özellikler taşıyorlar. Çevremizde ve yiyeceklerimizde mevcut olan kirlilik (hava, tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenişi) vücudumuzun hormonal dengesine etki edebiliyor.
10 4