Bu hareketler omurgaya zararlı



Omurga, kemik ve bu kemiklerin aralarındaki yumuşak dokulardan oluşuyor. Sinirleri koruyan omurga, olması gerektiği şekilde güçlü ve fizyolojik şekilde tutulmazsa birçok hastalığa yol açabiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erhan Serin, omurgayı zorlayan yanlış hareketleri ve omurgayı nasıl korumak gerektiğini anlatıyor. Prof. Serin özellikle bilgisayar başındakilerin tehlike altında olduğuna dikkat çekiyor.
7 1

Uzun süre aynı pozisyonda oturmak


Bilgisayar karşısında uzun süre aynı pozisyonda oturmak kas zayıflıklarına neden oluyor ve hareketsizlik kilo alımını beraberinde getiriyor. Bilgisayarın başından kalktığınızda boyun, sırt ve bel bölgesinde oluşan ağrılar gününüzün geri kalan kısmını ağrılı ve mutsuz geçirmenize neden oluyor. Sırt ve bel bölgenizi destekleyecek uygun bir oturma koltuğu kullanın ve uygun yüksekliğe ayarlayın. Ayrıca saat başı en az 10-15 dakika ayağa kalkarak omurgayı rahatlatacak egzersizler yapın.
7 2

Ağır kaldırmak


Özellikle ağır kaldırmayı gerektiren işlerde çalışanların bel bölgesi hastalıkları açısından çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Serin, şöyle söylüyor :
"Bel fıtıkları olarak adlandırılan disk hernileri, bel kaymaları ve ileri yaşlarda bel bölgesindeki sinirlerin geçtiği kanalların daralmasıyla ortaya çıkan dar kanal sendromları bu kişilerin yaşantılarını ciddi ölçüde olumsuz etkiliyor. Uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanların boyun, sırt ve bel kaslarını kuvvetlendirmeleri gerekiyor. Kaldırılabilecek ağırlıktan fazlasını kaldırmak için vücudunuzu zorlamayın, uygun kaldırma pozisyonu kullanın ve düzenli olarak omurga çevresindeki kasları kuvvetlendirecek egzersizler yapın."
7 3

Bazı sporlar


Omurgaya binen yük miktarını artıran tüm sportif faaliyetlerin omurganın düşmanı. Boyun, sırt ve bel bölgesi bu durumdan ciddi derecede etkileniyor. Özellikle son yıllarda hızla yayılmaya başlayan ekstrem sporlar, halter, sıçrama ve atlamayı gerektiren sporlar ileri yıllarda omurgada oluşabilecek sorunları arttırabilir. Spor yaparken dikkatli olunmalı. Yapılacak yanlış bir hareket ileride ciddi ve riskli ameliyatlara yol açabilir.
7 4