ELMAELMA iftar menüsü!

İftar'a ne pişirsem? diye soranlara birbirinden özel tariflerimiz var.

Sebze Çorbası

Malzemeler

1 adet havuç, 1 adet kabak, 1 adet patates, 1 kahve fincanı bezelye, 1 adet kuru soğan, 2 çorba kaşığı un, su bardağı süt, yarım demet dereotu

Tarifi

Tencereye biraz sıvıyağ koyun. Küp küp doğranış soğanı kısık ateşte kavurun. Doğranmış havucu ve  peşinden patatesi ilave edin. Ardından bezelye tanelerini ilave edin. Doğranmış kabakları da ilave edip bütün sebzeler yarı pişmiş kıvama gelinceye kadar kavurun.
Unu ilave edin. Bu işlem tamamlandıktan sonra üzerine soğuk su ve süt ilave edin. Tuzunu da ilave edin.
Biraz kaynayınca sıcak su ile kıvamını ayarlayın. Sebzeler pişince çorbamız servise hazır hale geliyor. Doğranmış dereotu yada maydanoz ilave edip karıştırıp ve süsleyin.
6 1

Mercimek Köftesi

Malzemeler

1 su bardağı ince bulgur, 2 su bardağı kırmızı mercimek, 4 su bardağı su, 2 çay kaşığı tuz, 2 çay kaşığı pul biber, 5 çay kaşığı kimyon, 1 demet yeşil soğan, 1 demet maydanoz, 3 çay kaşığı salça, 2 çorba kaşığı margarin, 1 soğan

Tarifi

Kuru soğanı yemeklik soğan gibi doğrayıp margarinle biraz karıştıralım. İçine salça ilave edip ateşten indirelim. Diğer tarafta mercimeği yıkadıktan sonra dört su bardağı su ile haşlayalım. Mercimekler sararıp suyunu çektikten sonra ateşten alıp içine ince bulguru ilave ederek karıştıralım.

Kapağını kapatıp 15 dakika bekletelim. Maydanoz ve soğanın yeşil kısımlarını ince ince doğrayıp diğer malzemelerle birlikte mercimekle bulgura ilave edelim. Daha sonra köfte şeklinde biçimlendirerek servis yapalım. Dilerseniz servis tabağına aldıktan sonra üzerine yarım limon suyunu gezdirebilirsiniz.
6 2

Karnıyarık

Malzemeler

200 gr çekilmiş et, 6 adet küçük boy patlıcan, 2 adet orta boy soğan, 1 adet domates, 8 adet yeşil biber, 4 diş sarmısak, 1 yemek kaşığı salça, sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber

Tarifi

Patlıcanların baş ve orta kısımlarından 2 cm yer bırakıp patlıcanlar tüm soyulur. Ortadan bıçak dibe değmeyecek şekilde kesilir. Bol tuzlu suda bir saat bekletilir. Sıkılıp, peçeteye çıkarılan patlıcanlar bol kızgın yağda kızartılır. Tepsiye çizilen yeri üste gelecek şekilde dizilir ve bir kaşık yardımıyla orta kısımları iyice ezilerek çukurlaştırılır.

Kıyma çok az yağda soğanla kavrulur. Rendelenmiş domates, tuz, biber, karabiber ilave edilip, bir taşım kaynadıktan sonra söndürülür. Yemek kaşığı yardımıyla patlıcanların ortalarına kıymalı iç doldurulur. üzerine sarımsak, biber ve domates ile süsleme yapılır. 2 su bardağı salçalı su ilave edilerek 15-20 dakika pişirilir.
6 3

Güllaç

Malzemeler

10 yaprak güllaç, 2,5 Litre süt, 2,5 Su bardağı toz şeker, 1 su bardağı pudra şekeri, 1 su bardağı hindistan cevizi, 1 su bardağı file badem, yeşil fıstık, kiraz şekerlemesi, gül suyu

Tarifi

Sütü tencereye alın. Toz şekeri ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırın. Ilıktan biraz daha sıcak olunca altını kapatın. Parmağınızı yakmamalı. Çay bardağının çeyreği kadar gül suyu ekleyerek karıştırın. Güllaç yaprağının parlak tarafı üste bakacak şekilde yuvarlak tepsiye yerleştirin. 1 tane yaprağı zemine koyduktan sonra kepçeyle sütü üzerine gezdirin. Her yaprağın üzerine sütü gezdirin.4 kat yerleştirdikten sonra pudra şekeri, hindistan cevizi ve file badem serpin. Üzerine 3 kat yaprak daha yerleştirin. Her katın arasına sütü gezdirin. Tekrar hindistan cevizi, file badem ve pudra şekeri serpin. Son 3 katı da aralarına süt dökerek yerleştirin. Her katı yerleştirdikten sonra elinizle hafifçe bastırın. Kalan pudra şekerini en üste serpin. Üzerine sütlü karışımın kalanını dökün ve narla süsleyin.
6 4