Baş dönmesi neye işaret ediyor?

...


Her yaştan insanın düzensiz aralıklarla karşılaşabileceği baş dönmesi problemi nelerin göstergesidir? Ne zaman dikkat edilmesi gerekir?

Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Nur Yavuz, baş dönmesi nedenlerini, tanı ve tedavisini anlatıyor.
11 1

Vertigo olarak da adlandırılan baş dönmesi çoğu zaman basit rahatsızlıkların belirtisidir. Ancak bazı durumlarda ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vertigo, genel anlamda baş dönmesi, arkaya ve öne gitme veya düşme hissidir. Ancak tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri bu kapsamda değildir.

Vertigodan kastedilen labirentit, iç kulak iltihabı, meniere hastalığı gibi durumlarda olan baş dönmesidir.
11 2

Korkuya bağlı baş dönmesi de vertigo kapsamında yer alır. Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, başımı tutamıyorum, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir.

Çoğu zaman altında önemli bir hastalık bulunmayan ve kendiliğinden düzelen bir belirti olarak ifade edilir. Ancak bazen çok ciddi nörolojik bir hastalığa da işaret eder. Bir dönme hissi olmadan ortaya çıkan vertigo ise yalancı vertigo (dizzness) olarak tanımlanır.
11 3

Vertigo; iç kulak, denge siniriyle ilgili hastalıklarda, beyin sapı ve beyinciği tutan hastalıklarda görülebilir.

Denge sistemi iç kulaktadır ve beyine vücudun uzay içinde nerede olduğunu, pozisyonunun yönü, hangi yönde hareket ettiği ve dönüyor mu yoksa sakin durumda mı olduğunu bildirir.
11 4