Çin mutfağıyla tanışıyoruz!

Şef Ayhan Şekerci'den Çin mutfağına ait tarifler...


MSA’da aldığı eğitimlerin ardından İstanbul’un önemli restoranlarında kendini gösterdikten sonra özel bir hava yolu şirketinde Flying Chef olarak göreve başlamış olan Ayhan Şekerci dünya mutfağını bize anlatmaya devam ediyor. Üçüncü lezzet durağımız Çin...

Çinliler dışarıdan özellikle de Türk akınlarından korktuğu için Çin Seddi’ni uzun yıllar boyunca süren bir inşaatla yapmışlar. Yapılan bu kalkan bizi engelleyebilir mi? Biz bir şekilde o Seddi aşıp Çin’in muhteşem lezzetlerinin tadına bakacağız.

Bu hafta yemek çubuklarımızı sofraya yerleştiriyoruz. Çin mutfağının 5000 yılı aşkın tarihinde biriken muhteşem lezzetlerini sizler için derledim. Bazılarını yakından da tanıdığınızı düşündüğüm bu tatların evde hazırlanmış halleri ile çok daha lezzetli bir şekilde servis edeceksiniz.
8 1

Çin bildiğiniz üzere dünyanın en kalabalık ülkelerin başında yer almaktadır. Bu yüzdendir ki birden fazla çocuğa sahip olmanıza devlet tarafından izin verilmemektedir.

Çin mutfak kültürü ise oldukça çeşitliliğe sahiptir. Sebze bu mutfak için olmazsa olmazıdır. Ama soya fasulyesi bu mutfağın en önemli yapı taşı görevindedir. Soya filizi, soya sosu, soya sütü ve tofu gibi soya fasulyesinden türeyen malzemeleri çoğu yemeklerinde bulmak mevcuttur. Pişirme yöntemlerinde ise ‘’wok’’ adını verdikleri ortası derin olan tava kullanmaktadırlar. Bunun yanında da özel bambudan yapılma kaplarla buharda pişirme yöntemi de yaygındır.

Bu akşam sofrada çubuklarla çok eğleneceksiniz. Çin masa kültüründe de olduğu gibi tüm yemekleri ortaya koyuyoruz ve paylaşmanın tadına varıyoruz.
8 2

Çin’nin Pekin ve Sichuan bölgesine ait bir çorba..

Malzemeler;



Tavuk suyu 4 su bardağı, Soya sosu 4 yemek kaşığı , Tavuk göğsü 300 gr , Bambu filizi ½ su bardağı, Şitaki mantarı 12-15 adet, Yumurta 2 adet, Susam yağı 2 çay kaşığı, Beyaz sirke ¼ su bardağı, Yumuşak Tofu 1 paket, Beyaz biber 1,5 çay kaşığı, Nişasta 1 yemek kaşığı, Sarımsak 2 diş, Chili Biber 1-2 adet

Hazırlanışı;

Tavuk suyunu, soya sosu, kıyılmış sarımsak ve ince dilimler halinde doğradığımız mantar ve tavuklarımızı bir tencereye alıp önce yüksek ateşte kaynayana kadar ısıtıyoruz. Kaynayan karışıma ince şeritler halinde kestiğimiz bambu filizi , sirkeyi, chili biberi, beyaz biberi ve tofuyu da ekleyip kısık ateşe alıp 3-4 dakika daha bekliyoruz. 2 adet yumurtamızı bir kasede güzelce çırpıyoruz ve ocakta olan karışımımıza yavaşça ekleyip yumurtalar pişene kadar sürekli aynı yönde karıştırıyoruz. Çorbamız nerdeyse hazır ,geriye sadece 1 yemek kaşığı nişastayı yarım bardak soğuk suyla karıştırıp çorbamızı daha kıvamlı haline getirmek kalıyor. İstediğiniz kıvamı alınca ocaktan alıp servis edebilirsiniz.
8 3

Sebzelerin baş tacı olduğu bu mutfakta bu başlangıç yada atıştırmalıkla kendimizi şımartmadan edemeyeceğim. Görünüş itibariyle bizim sigara böreklerini andırsa da tadınca vazgeçemeyeceğiniz bir lezzete dönüşecektir .

Malzemeler;

Kereviz sapı 2 adet, Havuç 2 adet, Beyaz lahana orta boyun yarısı, Soya filizi 1 avuç
Sarımsak 2 diş, Şitake mantarı 15 adet, Yeşil soğan 4 sap, Soya sos 2 yemek kaşığı, Oyster sos 2 yemek kaşığı, Şeker 1 yemek kaşığı, Beyaz biber 1 çay kaşığı

Spring roll yufkası

Sosu için;
Soya sosu 3 yemek kaşığı, Su 3 yemek kaşığı, Pirinç sirkesi 1 yemek kaşığı, Şeker 1 çay kaşığı, Yeşil soğan garnitürü

8 4