Çocuk beslenmesinde en sık yapılan 9 hata!

Annelerin günlük yaşamda çocuklarının beslenmesi konusunda en sık yaptıkları 9 hatayı Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel sıralıyor.

Çocuk beslenmesinde en sık yapılan 9 hata!

Beslenme yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturuyor. Beslenme kurallarının temeli de bebeklik döneminde atılıyor. Bu nedenle bebeğin doğumundan itibaren ailenin yemek konusunda sergilemiş olduğu olumlu ve olumsuz davranışlar, tüm yaşamda geçerli olan alışkanlıkları da etkiliyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, “Çocuklarımızın doğru beslenme alışkanlıklarını edinebilmesi için aile fertlerine büyük görev düşüyor. ‘Çocuğum ıspanak yemeye mecbursun!’ diyen bir anne, kendisi ıspanak yemiyorsa çocukta ıspanak yeme davranışı gelişmesi mümkün değildir. Bu nedenle tüm aile bireylerinin dengeli ve düzenli beslenme kurallarını kendi hayatlarına uygulaması gerekiyor” diyor. 

Annelerin günlük yaşamda çocuklarının beslenmesi konusunda en sık yaptıkları 9 hatayı sıralayan Evrim Demirel, bu yanlışların yerine hangi doğru beslenme alışkanlıklarının konulması gerektiği hakkında şu bilgileri veriyor:

İLK 6 AY ANNE SÜTÜNDE ISRARCI OLMAMAK: Bebeğin doğumundan itibaren ilk altı ay anne sütüyle beslenmesi büyük önem taşıyor. Çünkü bu ilk 6 ayda bebeğin gelişimi ve kilo alımı yeterli ise anne sütü dışında herhangi bir ek gıdaya veya mamaya ihtiyaç kalmıyor. Eğer bebeğiniz anne sütünü düzenli olarak alıyorsa hastalık durumlarında bile su, bitki çayı veya meyve suyuna ihtiyaç duymaz. 

DOĞAR DOĞMAZ ŞEKERLİ SU VERMEK: Bazı yanlış inanışlar ve bilgiler nedeniyle bebeğe doğar doğmaz şekerli su verilmesi, bebeğin açlık duygusunu yok ederek emme refleksini engelliyor. 

EK GIDALARA ERKEN AYLARDA BAŞLAMAK: Eğer annenin sütü yeterli değilse ve bebeğin büyümesini olumsuz etkiliyorsa, hekimin kontrolünde doğum ayına uygun mamalar veya ek gıdalar başlanılmalıdır. Anne sütü az da olsa ek gıdalara geçiş 4. aydan itibaren olmalıdır. Gelişimi normal sadece anne sütü alan bebeklerde 6 aydan sonra ek besinlere başlanması uygundur. Ek besinlere başlamanın iki ana nedeni vardır. Birinci ve gerekli ilk neden anne sütünün artık yeterli olamadığı besin ögelerini aya göre takviye etmektir. İkinci önemli diğer neden de bebeği katı kıvamlı olduğu kadar değişik tattaki çeşitli besinlere alıştırmak ileriki yaşlarda daha kolay ve çok yönlü yeme alışkanlığı kazandırmak, sağlıklı, kaliteli bir yaşama hazırlamaktır.

TÜM GIDALARI BLENDERDEN GEÇİRİP YEDİRMEK: Ek gıdalara geçişlerde annelerimizin yaptığı en önemli hatalardan biri tek tek gıdaları denemeden tüm yiyecekleri karıştırarak ve pütürsüz blenderden geçirerek bebeğe vermeleridir. Anneler yedinci ve sekizinci aylarda daha pütürlü gıdaları, sekizinci ve 12. ayda ise, çatalla ezilmiş katı gıdaları bebeklerine vermelidir. Bebek yaşından itibaren de evde pişen yemeklerden yemeye başlayabilir. 

BİR YAŞINDA BEBEĞE BULAMAÇ VERMEK: Annelerin beslenmede sık yaptığı hatalardan biri de, tüm yiyecekleri yaşına geldiği halde hala karışık bulamaç şeklinde vermeleridir. Bebeklerin bir yaşına gelmenden artık bulamaç şeklinde değil, besinlerin tatlarını tek tek tanıyarak ve algılayarak yemeleri gerekiyor. Tek tek besinleri verdiğimizde bulamaçtaki gibi çeşitli gıdaları bir seferde yemediğini düşünen anneler, yaşını geçmiş çocuklarına hala bulamaç kıvamında yiyecekleri vermeye devam ederler. Ama bebekler bir yumurtanın veya peynirin tadını ayrı ayrı almalı ve damak zevkleri gelişmelidir.

BİR YAŞINDAN ÖNCE TUZLA TANIŞTIRMAK: Bebekler bir yaşına kadar bebeğe yedirilen yemeklere ve çorbalara tuz ilave edilmemesi gerekiyor. Anneler yaptıkları çorbaların lezzetsiz olduğunu düşündükleri için tuz ilave ediyor. Oysa bebek bir yaşına gelene kadar ilave edilmemesi, bir yaşından sonra da az tuzlu yemeklerle beslenmeleri önem taşıyor.   

TELEVİZYON KARŞISINDA, OYUN OYNARKEN YEMEK YEDİRMEK: Yemek yeme alışkanlıkları ve düzeninin, bebeklere doğumdan itibaren aile içersinde kazandırılması gerekiyor. Annelerin çocuklarının yemek yemesi için televizyon karşısında ya da oyun esnasında yemek yedirmeye çalışmaları yine annelerin yaptığı beslenme hatalarından biridir. Son yıllarda çocukluk çağındaki şişmanlığın en önemli sebeplerinden biridir. Yemeğin aileyle aynı zamanda, yemek masasında yenilmesi konusunda alışkanlık erken yaşta kazandırılmalıdır. 

SEVMEDİĞİ GIDADA ISRARCI OLMAK: Çocuklar bir yaşından itibaren ayrı ayrı gıdaların tadını aldıktan sonra geliştirdikleri damak zevkiyle yemeklerde seçici olma davranışı göstermeye başlıyor. Çocukların evde o gün hangi yemek pişmişse onu tüketmesinin sağlanması gerekiyor. Bu nedenle çocuklara sevmediği ya da istemedikleri için, anneleri tarafından başka bir alternatif yiyecek sunulmaması önem taşıyor. Bebeğin veya çocuğun, sevmediği gıdalar konusunda çok ısrarcı olunmaması, bu gıdaların arada sırada verilmeye devam edilmesi ve pişirme yöntemlerinin de değiştirilmeleri gerekiyor. 

EVDE SÜREKLİ ABUR-CUBUR BULUNDURMAK: Çocukların kilo almaması ve sağlıksız, yetersiz beslenmemesi için bazı yiyecek gruplarını ev içinde bulundurmamaya özen göstermek gerekiyor. Özellikle annelerin çalışmasına bağlı olarak çabuk hazırlanan hazır gıdalar, sosis, salam, sucuk gibi gıdaların evde çocuklar tarafından tüketilmemesinin sağlanmasında yarar görüyoruz. Çabuk tüketilen abur cubur gıdalar arasında yer alan cips, çikolata ve bisküvi tarzı gıdaları evde bulundurmanın yanı sıra, bu gıdalarla çocukları ödüllendirip yemek yemeye teşvik etmek yanlıştır. Bunun yerine evde daha çok meyve, fındık veya ceviz gibi daha sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmesi sağlanmalıdır.

 

Yorumlar