Condiglione salata tarifi!

Academia Barilla'nın Çekmece Yayınlarından çıkan "50 Kolay Tarif" adlı yemek kitabı İtalyan yemek kültürünü mutfağımıza taşıyor...

Condiglione salata tarifi!

Baştan çıkarıcı biçimler, renkler, dokular ve tatlardan oluşan güzel bir salata kadar insana mutluluk veren başka bir şey var mıdır?

Salataların sofraya getirebildikleri uyumun sınırı yoktur. Üzerine biraz zeytinyağı, birkaç damla limon ve bir tutam tuz eklediğiniz, tarladan gelmiş taze marul gibi en basit tariften, Rönesans ziyafetlerindeki küçük birer sanat eseri olan ot, çiçek, meyve, et ve balığın kullanıldığı ayrıntılı ve yaratıcı tariflere kadar salata herkesi kendine çeker. Ayrıca özenle hazırlanan bir salata hiçbir zaman beklentileri karşılıksız bırakmaz.

salata_ic.jpg

Academia Barilla bu kitapta, eşsiz salata fikirleri için 50 tarif seçti. Bu tariflerin çoğu, gerek yaratıcı fikirleriyle gerekse Akdeniz ürünlerini kullanışı veya bir bölgeye özgü oluşuyla İtalyan mutfağına aittir: Mozzarella peyniri, domates ve fesleğenin bir araya geldiği meşhur caprese salatası; Monferrato’nun tipik yemeği sıra dışı tavşan salatası; Toskana’nın alçakgönüllü panzanella’sı; Napoli Körfezi’nden deniz ürünleri salatası; bereketli Ligurya usulü condiglione ve Sicilya’ya özgü, güzel kokulu portakal salatası…

Academia Barilla’nın bu tarifleri seçmesinin nedeni, İtalyan mutfağında olduğu gibi, bu tariflerde de en iyi kalitede malzemenin kullanılması ve tariflerin gelenekle yenilik arasında hoş bir denge kurmaları ve her şeyden önemlisi neşeli bir ruha sahip olmalarıdır.

4 Kişilik Malzeme

600gr çok olgun olmayan domates

200 gr sarı dolmalık biber

150 gr kırmızı soğan

50 gr siyah zeytin (tercihen Ligurya zeytini)

40 gr tuzlanmış ançüez filetosu

50 ml (3+1/2 yemek kaşığı) sızma zeytinyağı

(Tercihen Ligurya Zeytinyağı)

15 ml (1 yemek kaşığı) şarap sirkesi

4-5 fesleğen yağrağı

1 diş sarımsak

tuz

Yapılışı:

Ançüezleri yıkayın ve kılçıklarını çıkarın.Bütün sebzeleri ayıklayıp yıkayın ve soğanı iyice dilimleyin. Dolmalık biberleri şeritler halinde doğrayın salatalığı dilimleyin.Domatesleri dilimleyin ya da doğrayın.Doğranmış sebzeleri bir salata kabına aktarın. Zeytinleri, ikiye bölünmüş ançüez filetolarını, elle koparılmış fesleğeni ve bütün haldeki soyulmuş sarımsağı (daha keskin bir tat seviyorsanız sarımsağı doğrayın) ilave edin. Tuz, sirke ve zeytinyağını 10 dakika marine edin, sonra salatanın üzerine döküp servis yapın.

Şefin notu: Dilerseniz, Ligurya zeytini yerine Hatay kırık zeytin, şarap sirkesi yerine de elma sirkesi kullanabilirsiniz.

Hazırlık süresi : 20dk

Marine etme süresi : 10 dk

Yorumlar