Platonik aşkı gerçeğe dönüştürebilirsiniz!

.....



O hep karşınızda, baktığınız her yerde, belki de aynı mahallede ya da iş yerindesiniz. Ona uzun süredir platonik olarak aşıksınız. Artık ona açılma, gerçek duygularını paylaşma zamanı gelmedi mi?

Platonik aşkın belirtilerini, psikolojisini, olumsuz etkilerini ve merak edilenleri uzmanlar şöyle anlatıyor.
8 1

Platonik aşk psikolojiyi nasıl etkiler?


Uzman Psikolog Zehra Erol, sevdiği kişiden ilgi göremeyen platonik aşıkların derin bir mutsuzluk hali içine girebileceğini savunurken şöyle devam ediyor: “Platonik aşık sevdiği kişinin en ufak olumlu davranışına büyük anlamlar yükler. Olumsuz davranışları karşısında da adeta yıkılır. Bu nedenle duygu dünyasında hızlı değişimler görülür. Platonik aşık olan kişiler iç dünyalarında çok yoğun duygular hissederler. Bu kişiden kopmak hem yoğun duyguların olmayacağı hem de boşluk oluşturacağı için bu durumun yaratacağı sıkıntıyı yaşamak çok zor gelir. İç dünyasında bu kişiyi terk etmekte çok zorlanırlar. Bir yandan da var olmayan bir aşk için geçen zaman, var olmayan ilişki de kişileri mutsuz eder.”
8 2

Platonik aşkın belirtileri nelerdir?


Eş ve Aile Terapisti Lale Akat da platonik aşkın belirtilerini şöyle sıralıyor:

"Platonik aşk karşı cinsten bir insanı çok beğenmek, takdir etmek, onun için yardıma hazır olmak, onu önemsemek, onun önemli olduğunu hissetmek gibi duygular içerir. Platonik aşk kelimesi sanımca lisanımızda yanlış kullanılıyor. Platonik sevgi demek daha doğru bence. Aşk kelimesi benim için daha başka bir şey platonik sevgiden.
- Platonik sevgide karşı cinsten bir insana duyduğumuz ilgi ve ona verdiğimiz önem onunla bir suru konuda zihinsel çok iyi anlaşmamız sonucu bir yerde. O insana karşı cinsel bir duygu duymayız. Onunla birlikte olma isteğimiz cinsel ilişki ihtiyacımızdan doğmaz. Sevgi kelimesini herkes – her şey için kullanabiliriz ama platonik sevgi erkek ve kadın arasında duyulan bir sevgidir. Tümüyle arkadaşlık içinde fikir alışverişinden çok keyif alınabilen bir ilişkidir. Platonik sevgi de o insana değer veririz.
8 3

Platonik aşktan nasıl kurtulunur?


“Kesinlikle içinizde geri döner mi dönmez mi şeklinde bir umut bırakmamanız, kararlarınızı ona bırakmamanız ve onun düşüncesi ne olursa olsun kendi kararınızı uygulamanız gerekir.
Artık ondan vazgeçtikten sonra ona karşı hayranlık ya da nefret duyguları beslememeniz gerekir. Özellikle de bir sebepten ayrıldığınız ya da sizi reddeden birine karşı nefret besleyebilirsiniz; fakat nefretiniz onu unutmanızı zorlaştıracaktır.
Size onu hatırlatacak duygu yüklü şarkılardan kaçınmalısınız. Bu çok önemlidir. Bu şarkıları dinlemeye devam ederseniz bu yazıyı hiç okumayın daha iyi” gibi öneriler de olsa Eş ve Aile Terapisti Lale Akat tam tersini savunuyor.
Akat şunları söylüyor: “Niye kurtulmamız gerek ki böylesine güzel bir arkadaşlıktan. Platonik aşk zarar vermez. Bilakis bu platonik sevgi ilerde şayet aska dönüşürse çok daha sağlam temeller üstüne oturmuş olur o ilişki.”
8 4