Diş gıcırdatma ve sıkması hakkında bilmedikleriniz!

En çok görülen sorunlardan diş gıcırdatma ve sıkması için MedicaDent'e gidip M.Sc.Dt. Zafer Kazak'ın kapısını çaldık.


Kim her sabah güne mutlu ve enerjik uyanmak istemez ki? Bunun için de uyku kalitemiz çok önemlidir. Kalitesiz bir uykuyla güne başlayan kişiler sabah kalktığında mutsuz olurlar, işe gitmek istemezler, çevreleri için stres oluştururlar, üretkenlikleri azalır, yaşam kaliteleri düşer. Kişinin güne dinlenmiş olarak başlaması bu açıdan çok önemlidir.

Uyku kalitesini düşüren çeşitli rahatsızlıklar mevcuttur ve bruksizm (diş sıkma-gıcırdatma) de günümüz stresli şehir hayatında yaşayan toplumumuzda çok sık rastlanan bir parafonksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eğer siz de sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyor, çenenizi fazla açamıyor, kahvaltıda lokmalarınızı çiğnerken dişlerinize basmakta zorlanıyor ve ağrınızın kaynağını tespit etmekte zorlanıyorsanız uykunuzda dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz.

M.Sc.Dt. Zafer Kazak ile bu konu hakkında gerçekleştirdiğimiz röportaj bu konuda size oldukça fayda sağlayacak...
8 1

Diş gıcırdatması ya da sıkması ne demektir?

Bruksizm (Diş Gıcırdatma)ve diş sıkması, genellikle uyku sırasında ya da gündüz dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak ya da sağa sola küçük hareketlerle yapılan kötü bir alışkanlıktır.

Genelde uyku sırasında yapıldığı için fark edilmesi oldukça zordur.
8 2

Diş gıcırdatması ve diş sıkması neden olur?

Diş gıcırdatması ve diş sıkmasının sebebi tam olarak bilinmemesine rağmen oluşmasında uyku bozuklukları, sigara, alkol, kafein, genetik sebepler, stres gibi birçok sebep olduğu bilinmektedir.
8 3

Diş gıcırdatması ve diş sıkması aynı şey midir?

Diş gıcırdatması ve diş sıkması farklı şeylerdir. Diş gıcırdatması çene sağa sola kaydırılarak yapılır ve diş yüzeylerinde aşınmalar görülmektedir. Diş sıkmasında ise iki çene birbirine kitlenerek hareketsiz sıkılır.

Diş gıcırdatması ve diş sıkmasının zararları da farklıdır.
8 4