Dokunmanın vücuda yarattığı 7 etki!

Sevgiliniz, evcil hayvanınız, antrenörünüz ya da doktorunuzun dokunuşları sizi nasıl etkiliyor? İşte dokunma duyusu ve sağlık faydaları!

ELMAELMA - ÖZEL İÇERİK

Klasik 5 duyu anlayışından daha fazlası.. Dokunmak, düşüncelerimizin, çevremizle iletişimimizin ve hislerimizin temelinde yatıyor.

Dokunma teninizin en alt tabakasında başlıyor. En alt tabakada bulunan merkel hücreleri, bir cisme ya da bir canlıya dokunduğunuzda titreşimsel hisleri algılayıp beynin merkez sinir sistemine gönderiyor. Vücut, bu sinyallere salgıladığı hormonlarla cevap veriyor. "Sarılma hormonu" olarak da bilinen oksitosin sayesinde, doğru dokunuşu hissediyorsunuz. Araştırmanın sonuçları oldukça açık. Dokunma bilimi üzerine yapılan yeni çalışmalar, inanılmaz duygusal ve fiziksel sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor. NYU Langone Medical Center Koordinatörü Jeanne AbateMarco Dokunma bilimi için , "Dokunma vücudun en eski ve en büyük duyusu ve iletişim ağıdır. İnsan deneyiminin tamamlayıcısı." diyor.Sizler için dokunma duyusunun farklılıklarını ve sağlık faydalarını araştırdık….
9 1

Evde hayvan beslememizin bir sebebi var! ScD Alan Beck'e göre, evcil hayvan beslemenin insan evriminin bir parçası. Hayvanlara dokunmak vücudumuzdaki oksitosin seviyelerini arttırıryor.

Hayvanlara dokunmak, insanlara dokunmaktan oldukça farklı. Hayvanlar onları sevdiğiniz için sizi yargılamıyor ve bu dokunuş oldukça saf ve rahatlatıcı.

Evcil hayvan beslemek insanlara bağışıklık kazandırırken, tansiyon ve stress seviyelerini de aşağıda tutar. Evcil hayvan sahibi insanlar, diğerlerine göre daha seyrek sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor. Hayvanlara dokunmanın bu sağlık faydaları da, hastanelerde verilen hayvan terapilerinin gittikçe yaygınlaşmasının açıklaması niteliğinde.
9 2

Bazen vücudunuz sıradan dokunuşlar yerine masaj terapistlerinin bilinçli ve derine işleyen profesyonel dokunuşlarına ihtiyaç duyar. Kaslara ve bağlantı dokularına dokunmayı sağlayan masajlar, stres, endişe ve depresyondan kurtulmanızı sağlıyor.

Bununla birlikte ağrıları dindiren ve uyku kalitesini arttıran masaj seansları vücuttaki lenfosit (akyuvar) miktarını arttırarak bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Vucüdunuza 10 dakika masaj yaparak spor sonrası oluşan ağrılardan da kurtulabilirsiniz.
9 3

Yanınızda sarılabileceğiniz kimse yok mu? O halde teknoloji her zaman yanınızda!
Cuddlr adında bir aplikasyon sayesinde sizin gibi yalnız ve sarılmaya ihtiyaç duyan kişilere ulaşabiliyorsunuz.

İlerleyen teknolojiyle birlikte önümüzdeki yıllarda yabancılara sarılmak yerine "sarılma robotlarına" da sarılabilirsiniz. Alman bir tasarımcının mezuniyet projesi için geliştirdiği şekil değiştiren yastığı "The Funktonide" ve Japon bilimadamlarının geliştirdiği robotlar sayesinde vücut sinyallerine karşılık verebilen prototipler oluşturuldu bile!

Abate Marco, yakınlarında peluş oyuncak, yastık ya da cüzdan gibi sarılmaya müsait objeler bulunduran Alzheimer hastalarının daha sakin olduklarını söylüyor.
9 4