Enerji dolu bir hayatın 10 sırrı

Çevrenizde gördüğünüz enerjik insanların acaba özel bir sırrı mı var? Zinde bir hayat sürmenin olmazsa olmazları neler?


Kolunuzu kaldırmaya haliniz olmuyor ve bu durumu sürekli havalara bağlıyorsanız yaşamınızda bazı değişiklikler yapmanın vakti geldi de geçiyor. Beslenme düzeni, hayat tarzı ya da uyku saatlerinizde yapacağınız ufak değişiklikler çok daha enerjik olmanızı sağlayabiliyor.

International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. A. Kerim Çıkım, kendinizi zinde hissetmenizi sağlayacak özel öneriler veriyor. “Her şeyin başı sağlık. Sağlık ise kendinize iyi bakmanız ile mümkün olur. Siz önce bedeninize iyi bakın ki o da size sorunlar çıkarmasın.”
12 1

Sekiz saat uyumaya çalışın ve uyku saatlerinizi doğru planlayın. Mümkün olduğu kadar geceyi uykuda, gündüzü ise uyanık olarak geçirin.  Unutmayın, güne erken başladığınızda enerjik olmanızı sağlayan hormonlarınız sağlıklı çalışıyor ve performansınız artıyor. Gece karanlıkta uyuyup, gündüz aydınlıkta ayakta olursanız hormonlarınızın sirkadien ritmi (uyku-uyanıklık düzenine göre salgılanma durumu) sağlıklı çalışıyor. 
 
Sabahları uyanmakta zorluk çekiyor, bütün gün halsizlik yaşıyorsanız tiroid hastalıkları açısından doktorunuza görünün. 

12 2

Kahvaltı günün en önemli öğünü. Güne aç karınla başlamayın. Doktorunuzun kısıtladığı özel bir diyetiniz yok ise domates-salatalık-biber, peynir-zeytin, açık çay-süt, iki dilim ekmek ile vucüdunuzun yakıtını sabahtan doldurun ki gününüz verimli geçsin. Öğle ve akşam yemeklerinde aşırıya kaçmadan,  protein-yağ-karbonhidrat dengesini koruyarak yemeklerinizi seçin. 
 
Son zamanlarda popüler olan sadece proteinli gıdaların tüketildiği tek tip beslenme yöntemi kısa vadede kilo vermenizi sağlayabiliyor. Ancak ileride birçok hastalığın oluşmasına neden olabiliyor. Unutmayın, kilo vermenin yolu dengeli beslenme ve spordan geçiyor. 
12 3

Üç ana öğün atlamadan, aşırıya kaçmadan yediniz, ama birkaç saat sonra açıktınız. Karnınız gurulduyor, ne yesem diye düşünüyorsunuz. Ara öğün zamanı... Az yağlı veya yağsız süt-yoğurt, yağda kavrulmamış kuruyemiş, 1 porsiyon meyve ya da diyet galeta tercih edebilirsiniz.
 
Yemeklerden sonra çabuk acıkıyor, tatlı yeme ihtiyacı hissediyor, bir de gece uykudan tatlı yeme krizi ile kalkıyorsanız hipoglisemi atağı geçiriyor olabilirsiniz. En kısa zamanda doktorunuza bilgi verin.
12 4