Erkeklerin cinsel yaşamını boşanma etkiliyor!

Son yıllarda boşanma sayısı arttıkça erkeğin cinsel yaşamında da o denli olumsuz etkilenmeler söz konusu. Bu durumu CİSED Onursal Başkanı Dr. A. Cem Keçe açıklıyor.

Erkeklerin cinsel yaşamını boşanma etkiliyor!

2011 boşanma istatistiklerine göre, 2010 yılının ikinci altı ayında 33.139 çift, 2011 yılının aynı döneminde 33.702 çift boşanmış. Yani bir yıl içinde boşanma oranlarında yüzde 1,7’lik bir artış olmuş. Buna karşılık evlenme sayısında belirgin bir azalma söz konusu. Mahkeme tutanaklarına “şiddetli geçimsizlik” olarak geçen ancak boşanma sebeplerinin yüzde 20’sini teşkil eden “cinsel sorunlar” boşanma oranlarında önemli bir yer tutuyor. Boşanmaya yol açan cinsel sorunlar boşanmadan sonra devam edebildiği gibi, şekil de değiştirebiliyor. Ayrıca araştırmalar boşanmaların erkeklerin hayata karşı olan hevesini kırdığını gösteriyor. Peki, boşanma sonrası erkeklerin cinsel hayatında ne gibi değişiklikler oluyor? İşte bu soruya yanıt Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistlerinden geldi.

Boşanmak cinsel sorunları çözmüyor

Evli bir çifti boşanma noktasına kadar götürebilen cinsel sorunların boşanmadan sonra birden ortadan kalkmadığını, çoğu zaman daha da artarak devam ettiğini ve daha önceden olmayan başka sorunlarında bu süreçte ortaya çıkabildiğini belirten CİSED Onursal Başkanı Dr. Cem Keçe “Sorunlu evliliklerde yaşanan iletişim sorunları, yoğun öfke ve kavgalar zamanla cinsel hayatı olumsuz etkileyebiliyor, zamanla eşler birbirlerinden ve cinsellikten uzaklaşmaya başlayabiliyorlar. Sorunlu evliliklerden sonra yaşanan boşanmaların faturası bazen cinselliğe kesilebiliyor. Bunun yarattığı olumsuz duygular beraberinde cinsellikten daha da soğumaya, kaçınma davranışları geliştirmeye, sosyal ilişkilerden uzaklaşmaya ve içine kapanma gibi davranışlara yol açabiliyor. Yani boşanmak cinsel sorunları çözmüyor.” dedi.

Erkekler için daha zor!

Boşanmanın hem erkekler hem de kadınlar için zor olduğuna dikkat çeken CİSED Onursal Başkanı Dr. Cem Keçe “Ancak bazen boşanmanın psikolojik zorluklarını erkekler daha zor atlatabiliyor ve evliliklerinin sona ermesinin ardından çaresiz, mutsuz, kırgın, öfkeli ve stresli olabiliyorlar, kendilerini boşlukta hissedebiliyorlar, içlerine kapanabiliyorlar, aileden ve sosyal çevrelerinden kopabiliyorlar ve yalnız kalıyorlar. Ayrıca erkekler iş hayatında da boşanmanın ardından ciddi bir sarsıntı yaşayabiliyorlar. Hatta boşanma sonrası intiharı bile düşünebiliyorlar. Yapılan araştırmalara göre, boşanma sonrası depresyona girerek bağışıklık sistemi çöken erkeklerin ölüm riski kadınlara göre altı kat fazla olabiliyor.” dedi.

Boşanan erkekler iktidarlarını kaybedebiliyorlar

Boşanmadan sonra erkeklerde en sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarının sertleşme sorunları, erken boşalma ve cinsel isteksizlik olduğunu ifade eden CİSED Genel Başkanı Doç. Dr. Cebrail Kısa; “Boşanma sonrası geçmişe dönük olarak hissedilenyoğun suçluluk, öfke ve başarısızlık duyguları erkeklerde iktidarsızlığa neden olabiliyor. Hatta evliliğe ve kadınlara karşı beslenen olumsuz duygular zamanla cinsel isteksizliğe ve erken boşalmaya yol açabiliyor.” dedi.

Boşanan erkekler farklı ve sıradışı davranabiliyor!

Boşanma sonrası erkeklerin farklı ve sıra dışı davranışları olabileceğine dikkat çeken CİSED Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Kemal Özcan; “Hayal kırıklıklarıyla dolu bir süreç olan boşanma çok kolay anlatılamıyor. Çünkü kişiler yeni bir hayat kurmak ve bu hayata alışmak zorunda kalıyorlar, alışkanlıkları, arkadaşları ve sosyal çevreleri değişiyor, maddi sıkıntılar çekiyorlar ve para harcama alışkanlıklarını kaybediyorlar. Birçok erkek kendini gezmeye ve alışverişe verebiliyor ve bu durumdan bir başka kadınla tanışana kadar kurtulamıyorlar. Hatta kimi boşanmış erkekler boşandıktan sonra adeta bir ergen gibi davranarak, hemen bir partner bulup olabildiğince yoğun bir cinsellik yaşamaya çalışabiliyor ve sosyal statüsüne uygun olmayan davranışlar içine girebiliyor. Bazıları ise içine kapanabiliyor ve her türlü sosyal ilişkiden kaçarak depresyona girebiliyor. Örselenmiş bir egonun savunma tepkileri olarak değerlendirilebilecek her iki davranış zamanla cinsel hayatta sertleşme sorunu şeklinde kendini gösterebiliyor. Araştırmalar ayrılık travmasının yaklaşık üç yıl sürdüğünü gösteriyor. Bu nedenle ilk üç yıl içinde yaşanan ilişkilerde geçmişin etkisi sürebiliyor, iktidarsızlık ve benzeri cinsel problemler yaşanabiliyor.” dedi.

Peki ne yapmak gerekiyor?

Boşanma sonrası erkeklerin yardım almaları gerektiğini ifade eden CİSED Genel Sekreteri Psikolog Serap Güngör “Boşanma sonrası cinsel sorunlar yaşayan erkekler öncelikle paniğe kapılmamalı ve yaşadıklarının içinde bulundukları duruma göre normal olduğunu kabul etmelidirler. Çünkü duygusal açıdan oldukça zor bir dönem olan boşanma ve sonrasında yaşanılanlar, erkeklerin üstünde bir yakının ölümünde veya bir organının kaybında yaşanacak kadar büyük bir travma etkisi yaratabiliyor. Erkek ayrılık sonrası geçmişiyle yüzleşebilmeli, yaşanan sorunlarda kendi sorumluluklarının farkına varabilmeli, hayatında yani bir başlangıç yapabilmeli ve cinsel hayatında geçmişe takılı kalmamalıdır. Ancak her şeye rağmen uzun süre iktidarsızlık yaşayan erkeklerin karamsarlığa kapılmamasında, bir cinsel terapiste başvurmalarında ve cinsel terapi almalarında fayda var. Böylece kendilerini çok daha özgür, hafif ve mutlu hissedebilirler.” dedi.

Yorumlar