Facebook, Twitter ve Instagram ruh sağlığınız için zararlı mı?

Sosyal medya paylaşımları ruh halinizi nasıl etkiliyor? Facebook, Twitter ya da Instagram’ın akıl sağlığınıza ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz?


Facebook, Twitter ya da Instagram’da fotoğraf paylaşırken gerçek yaşamlarımızı olduğundan daha güzel gösteriyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre sosyal medya kullanıcılarının 3’te 2’si yaptıkları paylaşımlarda gerçek yaşamlarını olduğundan farklı lanse ediyor.

Kendimizi beğenmediğimiz günlerde fotoğraf paylaşımı yapmıyor, kendi hayatlarımızı diğerlerinin hayatından daha ilginç göstermek için uğraşıyoruz. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre bu davranışlar utanç duygusu, paranoya ve mutsuzlukla sonuçlanabiliyor.

İnternet ortamına bağlanıp kendi gerçekliğinizi tamamen unutabilirsiniz. Klinik psikolojide bu duruma “Dijital hafıza kaybı” adı veriliyor. Temel olarak sosyal medya üzerinde yaşamınızı ne kadar farklı gösterirseniz, bir süre sonra gerçekliği unutup sanal olanı yaşadığınızı düşünmeye başlıyorsunuz.
7 1

Uzmanlar bu durumun sosyal medya kullanıcılarının kişilik karmaşası yaşamasına neden olduğunu belirtiyor. Gerçeklikten uzaklaşıldığı anda kişiler özgüvenlerini kaybediyor ve kendi benliklerinden uzaklaşıyor.

Sosyal medyayı bir rekabet ortamı olarak gördüğünüz sürece bu negatif ruhsal bozuklukları yaşamaya meyillisiniz.
7 2

Michigan State Üniversitesinin Twitter üzerine yaptığı bir araştırmada, diğer kişilerin yazdığı tweetlerden edinilen bilgilerin yanlış olduğu ortaya çıktı. Bunun sebebi ise tweet atan kişilerin olayları kendi hafızalarına dayanarak, yüzeysel bir şekilde yazması. Twitter’dan edinilen bilgiler sizi doğru bilgi yerine yanlış bilgilere yöneltebilir.

Almanya’da yapılan başka bir araştırmaya göre , Facebook Zaman tünelini takip ederek diğer insanların neler yaptığını takip etmek yalnızlık, öfke ve kıskançlık gibi negatif duyguları tetikliyor
7 3

Arkadaşlarınızın yaptığı tüm o havalı şeyler, kendinizi kötü hissetmenize sebep olurken, onlarla kendiniz asında karşılaştırma yapmanıza yol açıyor.

Diğer yandan aynı çalışmada sürekli Facebook durumlarını güncelleyip, paylaşım yapan kişilerin negatif duyguların aksine mutlu ve olumlu duygular deneyimlediği belirtildi.
7 4