Faydalı olması için hangi yiyeceği nasıl tüketmek gerekir?

Sebze ve meyveleri çiğ mi yoksa pişmiş mi yemeliyiz?


Hepimiz, sağlıklı bir beslenme planında sebze ve meyvelerin önemini biliyoruz. Özellikle taze sebzelerin faydası tartışılmaz. Ne var ki, bütün çiğ sebze ve meyveler aynı özellikleri taşır vaziyette yaratılmamış. Kimi pişirildiği zaman faydasını arttırırken, kimi ise barındırdığı faydalı içerikleri kaybediyor.

Doğanın şifa deposu yiyeceklerden en iyi şekilde faydalanmamız için bakalaım hangisini nasıl tüketmemiz gerekiyor…
10 1

Uzmanlar havucu pişirerek yenmesini tavsiye ediyor. En sağlıklı yöntemin buharda pişirme olduğu söyleniyor. Havucu buharda pişirdiğiniz takdirde daha fazla beta karoten A vitamini açığa çıkar.

Havucun içindeki beta karoten, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadelesini güçlendirir. Ayrıca, yapılan araştırmalara göre beta-karoten kötü kolesterol ve karaciğer yağlarının oksidatif zararlarını engeller.
10 2

Ispanak en fazla folik asit içeren sebzedir. 1 tabak ıspanak günlük alınması gereken folik asidin yaklaşık %50 üstündedir.

Fakat, ıspanaktan folik asit almak istiyorsanız, ıspanağı çiğ olarak salata şeklinde tüketmelisiniz çünkü folik asit suda çözlen bir vitamindir ve pişirme sürecinde ıspanak içindeki folik asidi kaybeder. Bu nedenle yoğurtlu ıspanak salatası iyi bir seçenek olabilir.
10 3

Domates, içerisde güçlü bir antioksidan olan likopeni barındırır. Domatesteki liflerin hazmı, yumuşadığı zaman çok daha kolay olur ve içerdiği likopen pişmiş şekilde tüketildiğinde daha da artar.

Domates, antioksidan özelliği ile kansere ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini, felç geçirme ve katarakt tehlikelerini azaltır. Likopen, zarar görmüş hücreleri onarmaktadır. Böylece çeşitli kanserleri önleyebileceği söylenmektedir.
10 4