Ahmet Kaya’nın aranjörü konuştu: Adele’in yaptığı alıntıdır

Adele’in ‘Million Years Ago’ şarkısı ile Ahmet Kaya’nın ‘Acılara Tutunmak’ şarkısının benzediği iddiaları hakkında, Ahmet Kaya’nın aranjörü Osman İşmen’den çarpıcı yorum geldi.

Michael Kuyucu’nun TRT FM’deki programına katılan aranjör Osman İşmen, Ahmet Kaya’nın seslendirdiği ‘Acılara Tutunmak’ adlı şarkısını düzenleyen ilk aranjör olarak iki şarkının birbirine benzerliği hakkında şu açıklamaları yaptı:
3 1
"Nakarat ve intro aynen alınmış" “Müzikal açıdan şarkıyı incelersek, ‘Dünyada bu tip şarkı çok vardır’ diye düşünebiliriz. Bu bir kalıptır. Fakat işin teknik kısmına gelince; Ahmet’in şarkısının nakarat ve intro kısmı, Adele tarafından kullanılan şarkının A bölümüne aynen alınmıştır. Ben yıllardır mahkemelerde bilirkişi olarak görev alıyorum. Bana bu şarkı gelse ‘Aynen nakarat kısmı parçanın A kısmı olarak birebir kullanılmıştır’ derim.”
3 2
"Mahkemelerde ilk tescil önemlidir" “Şarkıları hazırlayan kişilerden biri bu şarkıyı Adele’den habersiz kullanmış ya da şarkıdan alıntılama yapmış olabilir mi?” sorusuna İşmen, “O da olabilir, çünkü bazen hiç akla gelmeyen kaynaklardan akla gelmeyen alıntılar yapılıp yeni şarkılar yapılabiliyor” cevabını verdi. İşmen, “ Aynı melodiyi birbirinden farklı kültürlerde insanlar aynı anda hissedebilir, ama işin gerçeği iş efektif açıdan incelendiğinde yani notalar yazıldığında ortaya çıkar, mahkemelerde eserin ilk tescili önemlidir." dedi.
3 3