Arkadaşlığınızın son kullanma tarihi var mı?

Bazen arkadaşlıklar bir ömürlük dostluklara dönüşmüyor. Peki sizin arkadaşlığınızın son kullanma tarihi nedir?

Okul sıralarında başlayan arkadaşlıklarımız hiç bitmeyecek zanneder, arkadaşlarımız olmadan nefes alamayacağımızı düşünürüz. Tüm mutsuzluğunuzu, sevincinizi ve hayallerinizi paylaşıp birlikte büyüdüğünüz arkadaşlarımızla ‘sonsuza kadar arkadaş’ kalma sözü veririz. Fakat üniversiteye gidip, bir sevgili edinince , yeni bir işe başlayınca ya da kendi ailemizi kurduğumuzda bir zamanlar yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmeyen arkadaşımız birdenbire hayatımızdan çıkmış olur.
6 1
Psikolog Dina McMillan, tüm arkadaşlıkların bir son kullanma tarihi olduğunu söylüyor. ‘Arkadaşlığınızın kendiliğinden sona ermeye başladığını fark ettiğinizde, bu sizin kişiliğinizle ilgili bir değişimi göstermez fakat hayatınızda gerçekleşen kaçınılmaz değişimlerle birlikte etrafınızdaki kişiler de değişir.’ diyen McMillian bu sürecin hayatın akışı içerisinde doğal olarak gerçekleştiğini belirtiyor.
6 2
Utrecht Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, kadınlar arkadaşlarının yarısını 7 senede bir değiştiriyor. Yani hayatımızla birlikte değişen yalnızca çocukluk arkadaşlarımız değil, yaşantımızın içine dahil olan iş arkadaşlarımız ve dostlarımız da hayatımızdan çıkabiliyor. Okul arkadaşlığı, iş arkadaşlığı ya da komşuluk gibi ortak bir paydaya dayanan dostlukların belirli bir raf ömrü olabilir ve uzmanlara göre bu tür arkadaşlıkların bir gün sona ermesi oldukça normal bir durum.
6 3
Hayatımıza devam ettikçe arkadaşımızla aramızın açılmaması için efor sarf etmeliyiz. Tıpkı diğer ilişkilerde olduğu gibi arkadaşlıklar da karşılıklı özveri üzerine temellenir. Yani ‘Ben arkadaşımı aramayayım, onlar beni arasın’ gibi bir anlayışa sağlam dostluklarda yer yok. Her şey karşılıklı... Kaç arkadaşımızın olduğu bir önem taşımadığı gibi, önemli olan arkadaşlarımızla günlük rutin içerisinde ne kadar görüştüğümüz.
6 4