Çantasının ağırlığı en fazla ne kadar olmalı?

Uzmanlar bel ve boyun fıtığı yaşının giderek düştüğünü ve ağır okul çantasının omurgada kalıcı hasar bırakabildiğini belirtiyor. Peki, çocukların çantalarının ağırlığı ne kadar olmalı?

Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, bel ve boyun fıtığının günümüzde ilk-orta-lise öğrencileri arasında görülme sıklığının arttığını belirtiyor.
7 1
Ağır çantalar çocuklarda omurga eğriliklerine sebep oluyor. Dr. Ali Şahabettinoğlu, küçük yaşlarda omurgada oluşan eğriliklerin kronik boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarına, kamburluk, bel-boyun bölgesinde kireçlenmelere, omuzlardaki düşüklük ve öne eğrilik sebebiyle bu bölgelerden geçen damar ve sinir sıkışmalarına, hatta bel ve boyun fıtıklarına yol açtığını söylüyor.
7 2
Dr. Şahabettinoğlu, uzun süre hareketsiz kalan çocukların kas gelişimi yetersiz olacağından omurgaya binen yükü azaltmak için, ebeveynleri çocuklarını mutlaka spora yönlendirilmeleri konusunda uyarıyor. Peki, bir çocuğun çantasının ağırlığı en fazla ne kadar olmalı?
7 3
Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Sırt çantaları, okul çağlarındaki çocuklarda en çok karşılaşılan yüklenme sebebidir. Ağır kaldırmak omurgaları aşırı stres ile zorlar. Bu stres, çocuklarda henüz gelişmekte olan eklem, kas ve bağ dokularında gerginliğe ve dolayısıyla ağrılara sebep olur. Bunun için sırt çantaları, çocuk vücut ağırlığının yüzde 10'undan az olmalı” diyen Dr. Şahabettinoğlu, çantaların uzun süre taşınmamasını, ayakta uzun süre kalınacaksa çıkarılmasını öneriyor.
7 4