CİSED'den 5 duyuyla önsevişme önerileri!

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği’nin (CİSED), çiftlerin cinsel hazlarını birbirlerine aktarabilmeleri için 5 duyuyu uyaran önsevişme önerilerinde bulundu!

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği’nin (CİSED) internet üzerinden düzenlediği anketine göre, Türkiye’de çiftlerin yüzde 60’ı önsevişmeyi birlikteliklerinde çok kısa tutuyor ve uzun bir önsevişmeyi tercih etmiyor. Bu oranın yüzde 30’u ise önsevişme teknikleri hakkında hiçbir fikre sahip değil. Oysa uzmanlara göre, yakın ilişkilerde çiftler hem neden haz duyduklarını keşfedebilmeli hem de cinsel hazlarını birbirilerine aktarabilmeli, cinsellikte kendi sorumluluklarını almalı.
11 1
CİSED’in düzenlediği internet anketine 2 bin 600 kişi katıldı. Ankette katılımcılara “Partnerinizle birleşmeden önce uzun bir önsevişme yapıyor musunuz?” sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 60’ı bu soruya “Hayır” yanıtını verdi. Ankette “Önsevişmenin nasıl yapıldığına dair bir fikriniz var mı?” sorusuna yüzde 30 oranında “Hiçbir fikrim yok!” yanıtı da alındı. Bu verilere göre, başta boşalma ve orgazm sorunları, cinsel uyarılma bozuklukları, erken boşalma ve disparoni gibi birçok cinsel işlev bozukluğunun önlenmesini sağlayan önsevişmenin, Türk insanı tarafından çoğunlukla tercih edilmediği ortaya çıktı.
11 2
Anketle ilgili değerlendirmede bulunan CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, önsevişmeyi partnerlerin cinsel birleşmeye ruhen ve bedenen hazırlanma süreci olarak tarif etti. Keçe, “kadınların daha çok ihtiyaç duyduğu” ve erkeklerin çoğu zaman çok yanlış bir şekilde bir “görev” gibi algıladığı önsevişmenin sağlıklı bir cinsel yaşantıda kesinlikle olması gerektiğinin de altını çizdi. Cinsel davranış yelpazesinin bir ucunda duygusal ya da fiziksel bir dokunmayla başlayan uyarılma olduğuna dikkat çeken Keçe, diğer ucunda ise sevişme ile sağlanan ruhsal ve fiziksel doyum bulunduğunu ifade etti. Keçe şöyle devam etti:
11 3
“Genellikle önsevişmenin ve aşk oyunlarının kadınlar tarafından bir ihtiyaç olarak görüldüğü düşünülür. Hal bu ki erkeklerin de sekse hazırlanmak ve daha çok zevk alabilmek için en az kadınlar kadar önsevişmeye ve aşk oyunlarına ihtiyaçları vardır. Çünkü cinsel davranış yelpazesi ne kadar geniş, ne kadar zenginse, cinsellikten alabilecek hazlar da o kadar fazla ve değişik olur. Cinsel hazların daha yoğun yaşanabilmesi için ise kadının ve erkeğin önsevişme ile birbirlerini sekse hazırlamaları önemlidir. Güzel veya sıralı sevişme, dokunma, okşama, öpüşme, sürtünme, masaj ve diğer tensel aktivitelerin yer aldığı cinsel isteği artırıcı ve daha zevkli hale getirici tüm iletişimler önsevişmeyi oluşturur.”
11 4