Çocuğunuza hitap ederken bu sözcükleri kullanmayın!

Anne ve babalar çocuklar için birer rol model. Kullandığınız kelimelerin ve her davranışlarınızın çocuğunuzun ruhsal dünyasında bir yeri var.

Anne ve babaların tutum ve davranışları, konuşurken kullandıkları kelimeler çocuğun gelişim sürecinin her aşamasında etkili oluyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nden Psikolog Yelda Uçtu Öge, ebeveynlerin çocukların gelişim sürecinde söylememesi ve yapmaması gerekenleri anlattı
9 1
Öge’nin tavsiyeleri şöyle: Ona ismiyle hitap edin Çocuğunuzun ebeveynlerinden duyduğu sevgi dilini farklı şekillerde algılamaması için ismiyle hitap etmeye ağırlık verin. Örneğin; birbirlerine ‘aşkım, hayatım’ gibi söylemleri olan ebeveynler çocuklarına da aynı ifadeleri kullandıklarında çocukta rol karmaşası yaşatıyor.
9 2
Bu nedenle çocuğun aile içindeki rolüyle, anne, baba rolü arasındaki ayrımı doğru şekilde öğrenebilmesi için ebeveynlerin duyduğu sevgi sözcükleri de farklı olmalı. Böylece, sağlıklı gelişim süreci desteklenerek sağlıklı bir şekilde devam edebiliyor.
9 3
‘Aşkım’, ‘sevgilim’ demeyin Çocuklar özellikle cinsel gelişim sürecinde de anne babayı model alıyor ve bu nedenle sözler ve davranışlar daha da önem kazanıyor. Çocuklar cinsel kimliğini oluştururken ebeveynlerin kurduğu 'eş ilişkisi'ni gözlemliyor. Yetişkinlik döneminde karşı cinsle kuracağı ilişkiyi de kendi karşı cins ebeveyninden öğreniyor.
9 4