Çocuğunuzun yeteneğini erken yaşta keşfedin!

Çocuğun herhangi bir alandaki yetenek ve beceri potansiyelinin erken dönemde keşfedilmesi, bu ilgi alanının geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. İşte çocuğunuzun yetenekli olduğu alanı keşfetmeniz için tavsiyeler.

Yetenek psikolojik bireysel farklılıklardan biri. Psikolojide yetenek, bireyin herhangi bir alandaki becerilerini veya beceri potansiyellerini gösteriyor. Bireyler arasındaki farklılıkları oluşturan fiziksel özellikler kolayca fark edilebildiği halde, psikolojik özelliklerin farkedilip değerlendirilmesi o kadar kolay değil. Her bireyin yeteneği bir diğerinden farklı. Bu farklılığı da; kalıtım, yetiştirilme ve eğitilme tarzı, insan ilişkilerinin yoğunluğu ve biçimi, karşılaşılan önemli hayat olayları, yaşanan demografik ve coğrafi çevre koşulları etkiliyor. Bu kriterler yeteneklerin oluşumunda büyük rol oynuyor.
7 1
Yeteneğin keşfinde kim rol almalı? Çocukların yetenek ve becerilerinin erken dönemde keşfedilmesi ve bu alanda yönlendirme yapılması ise çok önemli. Yani yetenek durduğu yerde gelişmeye pek de müsait değil. O yeteneğin geliştirilmesi için çaba harcanması gerekiyor. Çocukları açık ve yargılamadan izlemek, olabildiğince objektif değerlendirmek biraz zor olmakla birlikte, doğru yönlendirmeler için gerekir. Çocuğun yeteneğinin keşfedilmesi ve geliştirilmesi noktasında kimler bu konuya dahil olmalıdır sorusu akla gelebilir. Bu kişiler her zaman çocuğun anne-babası olmak durumunda değil. Çocukla ilgilenen herkes, aile büyükleri, öğretmenler ya da çevredekiler bu konuda katılımcı olabilir. Kalabalık çevre, çocuğun çeşitli açılardan değerlendirilmesi için uygun ortamı getirir.
7 2
Doğru zaman Çocuğun var olan ilgisi doğru değerlendirilmeli, eğitimine doğru zamanda başlanmalıdır. Doğru zaman, çocuğun bilişsel ve fiziksel özelliklerinin uygun olduğu zamandır. Ancak onun ilgisi çalışma ortamıyla da pekiştirilmeli, ilgisinin azalmasına neden olunmamalıdır. Yetenekli çocukların yaşıtlarından ayırt eden özelikler ise şöyle sıralanabilir:
7 3
Zihinsel yeteneği gelişmiş çocuklar: -Öğrenme hızları yüksek olur, çabuk ve kolay öğrenirler. -Dikkat süreleri daha uzun, daha kolay odaklanabilme yeteneğine sahipler. -Kelime hazineleri çok geniş, bildikleri kelimeleri ise kolaylıkla kullanırlar. -2- 3 yaş civarında okumaya başlarlar. -Yaşıtlarına oranla çok daha meraklı olurlar. Sürekli “nasıl” ve “niçin” diye sorarlar. -Kendilerinden büyük çocuklarla birlikte olmaktan hoşlanırlar.
7 4