Çocukta şiddet eğiliminin gelişmesi nasıl önlenir?

Çocuklar anne-babalarını örnek alırken, onların ‘söylediklerini’ değil ‘yaptıklarını’ esas alıyor. İlerideki yaşantısında da davranış modeli buna göre oluşuyor. Şiddet dili de genellikle çocukken öğreniliyor.

Şiddet çocukluk dönemine dayanıyor Çocuk dünyasında anne-babalar birer kahraman. Onlar her davranışında anne-babalarını örnek alıyor. Ancak ‘söylediklerini’ değil, anne-babalarının ‘yaptıklarını’ esas alıyorlar. İlerideki yaşantısında da davranış modelini buna göre oluşturuyor çocuklar. Bugünün yetişkinleri şiddeti çoğunlukla henüz birer çocukken aile içinde öğrenir. ‘Her zaman ben haklıyım’, ‘anne-babaya karşı gelinmez’ diyen; her yanlışta cezalandıran, küçük yanlışları bile görmezden gelmeyip cezaya başvuran, sürekli evde suçlama ve aşağılama dilini kullanan, çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamayan davranış modelleri, çocuğun ilerideki yaşlarında aynı uygulamalara başvurmasına yol açıyor. Yani çocuk, çocuk yaşlarda ‘konuşma dilini’ öğrenirken, bir yandan da ‘davranış dilini’ geliştiriyor ve bu ne yazık ki, pek çok ailede ‘şiddet dili’ olabilir.
8 1
En büyük yanlış! Anne-babanın yaptığı en büyük yanlışlardan biri de, çocukken gelişi güzel atılan bir tokat! Annesinden bir tokat, babasından bir tokat yiyen; babasının annesine uyguladığı şiddete şahit olan çocuklar için her bir şiddet belirtisi, o çocuk dünyalarında derin yaralar açtığı gibi, bilinçaltında da yer eder. Genetik olarak şiddete yatkın ise ve hem çocukluk hem gençlik döneminde ‘şiddetin zararlarına’ yönelik gerekli eğitimi alamadıysa, gerekli bilinci oturtamadıysa ‘patlamaya hazır bir bomba’ya dönüşebilir. Yani işin özü, çocukluk döneminde ailede ‘şiddet dili’ yerine bireylerin ‘sevgi ve şefkat dili’ni yerleştirip sürdürmeleri. Peki ebeveynler, şiddete karşı çocukluk döneminden itibaren hangi davranış modellerini benimsemeli?
8 2
Doğru model olun! Çocukların büyük bir bölümü şiddet davranışını aile içinde öğrenir. Özellikle babanın anneye sık sık şiddet uyguladığına şahit olan çocuklar, gelecekte kendisi de şiddet uygulayan bir yetişkin olma yolundadır. Bu nedenle ev ortamında şiddeti ortadan kaldırmak gerekir.
8 3
En küçük problemde şiddete başvurmayın! Yaşamda her zaman problemler olacaktır. Önemli olan bu problemlerin çözülüp hayatın devam edebilmesidir. Aile içinde de oluşabilecek problemleri çözme konusunda örnek olmamız gerekir.
8 4