Erken teşhis edilip önlem alınmazsa gelişimini yavaşlatabilir!

Her bin bebekten 1’inde görülen işitme kayıpları bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişimi ciddi oranda engelliyor.

Miniğinizin seslere verdiği tepkileri gün gün, ay ay gözlemleyin. Çünkü işitme kaybı gibi sorunlar, bebeğinizin verdiği tepkilerden anlaşılıyor. Her 1000 bebeğin 1’inde görülen işitme kayıpları, çocukta öğrenme güçlüğü nedeniyle bilişsel, arkadaşlarıyla iletişim kuramaması nedeniyle de sosyal ve fiziksel gelişimi ciddi oranda engelliyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, bebeklerde işitme kaybıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
6 1
Doğduğunda işitme testi yaptırın İşitme kaybı, tam sağırlıktan hafif işitme kaybına kadar değişebiliyor. Sağırlık, dilsizlik, konuşma zorlukları; öğrenme güçlüğü, arkadaşlarıyla iletişim kurma problemleri gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunlar çocuğun gelişimine olumsuz etki edebiliyor. Bebek doğduktan sonra hastanede yapılacak işitme testiyle erken teşhis mümkün oluyor. Bu arada bebeğin işitip işitmediği de anne babalar tarafından takip edilebilir.
6 2
Bebekler kaç aylıkken hangi tepkiyi vermeli? -0-3 ay arası: Bebek, anne sesini tanıyor ve duyunca sakinleşiyor. Yüksek sesler duyunca irkiliyor, bir ses duyduğunda besleniyorsa duraksıyor. -3-6 ay arası: Gürültü olduğunda uyanıyor. Çevresindeki seslerin nereden geldiğini bulmak için sesin kaynağına dönüyor. -6-12 ay arası: ‘Da da’, ‘ba ba’ gibi sesler çıkarmaya başlıyor. İsmi söylenince tepki veriyor ve çıngırak gibi oyuncakların sesinden hoşlanıyor.
6 3
-12-18 ay arası: ‘Ba ba’, ‘da da’ gibi sesler çıkarmaya devam ediyor. Sevdiği oyuncakların, eşyaların adı söylenince işaretle gösteriyor. Uzaktan ona seslenildiğinde o yöne doğru bakıyor. -18-24 ay arası: 20'ye yakın kelime söylüyor ve iki kelimelik cümleler kurabiliyor. Basit komutları yerine getiriyor. -24-36 ay arası: Bebeğinizin kelime haznesi hızla artıyor. 24 aylıkken 270 iken, 3 yaşında 1000'e yakın kelimeyi öğrenebiliyor. İsteklerini genellikle sözle anlatmayı tercih ederken, basit cümlelerle konuşabiliyor. Farklı sesleri ayırt ediyor ve kendisine söylenenleri anlıyor.
6 4