‘Sessiz kalp krizi’ nasıl anlaşılır!

Kalp krizinden önce göğüs ağrısı ve yoğun terleme gibi belirtiler her zaman görülmeyebilir ve hiç farkında olmadığınız bir kalp krizi geçirebilirsiniz. Bazı kalp krizleri küçük belirtilerle 'sessizce' gelip geçebilir.

"Sessiz kalp krizi" Her zaman kalp krizinden önce göğüs ağrısı ve yoğun terleme görülmeyebilir. The National Institues of Health’e göre, bazı kalp krizleri, belirtisiz ya da küçük belirtilerle beraber “sessizce” gelebiliyor. Araştırma kapsamında, herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunmayan 45 yaş üzeri 1.800’den fazla insan mercek altına alındı ve kalp verileri, elde edildikten sonra değerlendirildi.
6 1
Kalp krizi geçirmişler ama farkında değiller Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların yüzde 8’i kalp dokularında skarlaşma (hasar) meydana geldiği gözlemlendi. Dahası, kalplerinde hasar meydana gelen insanların büyük çoğunluğunun bu durumdan haberinin olmadığı ve söz konusu durumun herhangi bir tedaviye tabi tutulmadığı, vakaların yarısının ise aslında tipik kalp krizi belirtileri olarak ele alınabileceği belirlendi. Bu durum, söz konusu insanların 10 yıllık süreç içerisinde kalp krizi geçirmiş ve bunun farkında olmamış olabileceklerini gösteriyor.
6 2
"Kriz belirtilerini ciddi bulmadılar" NIH Clinical Center’da görev alan, araştırmanın yazarlarından David Bluemke, bazı durumlarda hastaların kendilerinde gözlemledikleri belirtileri “doktora gidilecek kadar ciddi” olarak değerlendirmediğini belirtiyor. Bu belirtiler arasında göğsün orta kısmında ağrı, kusma, açıklanamaz yorgunluk, mide bulantısı, mide ekşimesi, kısa nefes alma, çenede ve boyunda rahatsızlık bulunabiliyor.
6 3
"Sessiz kalp krizi" kalpte iz bırakıyor Sessiz kalp krizinin belirtileri mide rahatsızlığı, grip ya da mide fesadı ile benzerlik gösterebiliyor.Bu hastalık ve rahatsızlıkların aksine, sessiz kalp krizi, kalp dokusunda skarlaşma (hasar, iz bırakma) meydana getirebiliyor. Bu skarlaşmanın (hasar) neticesinde de kalp ritminde bozulma oluşabiliyor. Skarlaşmanın ardından kalp çok daha hızlı çalışma eğilimi gösterebiliyor. Bunun nedeni ise vücuda kan pompalanmasının verimsizleşmesi. Verimsizlemenin ardından da kalp bir anda çalışmayı durdurabiliyor.
6 4