Gebelikte gerekli temel besin öğeleri!

Bütünsel Beslenme Danışmanı Bersu Ekinci, sağlıklı bir gebelikte mutlaka tüketilmesi gereken temel besin öğelerini açıklıyor...

Bebek yapmaya karar verdiniz. Denemeye başlamadan en az 6 ay öncesinden kolları sıvamaya hazır olun. Vücudunuzu bebeğe hazırlamalısınız. Bu, hem zorlu hem de kolay bir süreç. Sağlıklı bir döllenme ve sonrası için ihtiyacınız olanlar, bu yazıda... Okuduklarınızdan, duyduklarınızdan veya seyrettiklerinizden kafanız karışmış olabilir. Anne adayının doğal ürünlerle, iyi bir şekilde ve dikkatlice beslenmesi gerekiyor. Bunu söylememize gerek yok zaten. Hamile kalmadan çok önce, en az 6 ay kala diyetinizi oluşturmalısınız. Bunları mutlaka alıyoruz... Her anne adayına önerilen vitamin ve minerallerle başlayalım. Yalnız doktorunuza danışmayı atlamayın.
6 1
Demir: Hamilelik sırasında anne adayının demir ve folik asit ihtiyacı yarı yarıya artıyor. Demir, dokularımıza oksijeni iletmekte hayati bir rol üstleniyor. Bu yüzden demir eksikliği ciddi bir sorun. Ciğer, dalak gibi sakatatlar, merada otlamış sığırlardan elde edilen et, önemli demir kaynakları. Folik asit: B12 vitaminiyle birlikte hücre yapısı ve DNA oluşumunda önemli. Beyin ve omuriliği de besliyor. Bebeğin sinir sistemi üzerinde de etkili. Ispanak, şalgam, turp gibi yeşil yapraklı bitkiler, kuşkonmaz, hardal otu, brokoli, mercimek, lahana, pancar ve karnabahar iyi kaynakları. Tavuk ve dana ciğerinde de bulunuyor.
6 2
Kalsiyum: Kemik oluşumu ve sağlığı konusunda hayati önemde. İskelet sistemimizin düzgün gelişimi, kaslarımızın iyi çalışması, hormonal düzenimiz ve kalbimizin atması için yeterli kalsiyumu almamız şart. Araştırmalar, hamile kalındıktan sonra vücudumuzun daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Kalsiyum en çok, lahana, kara lahana gibi yeşil yapraklı bitkilerde, susamda, kemik iliği ve suyunda ve somon gibi balıklarda bulunuyor. B6 vitamini: Alyuvarların sayısını artırıyor. Sinir sistemi üzerinde etkili. Hamileliğin başlarında görülen bulantıya da iyi geliyor. Ayçekirdeği, ceviz, mercimek, esmer pirinç, muz ve avokado, B6 vitamini kaynakları. İyot: Tiroid bezlerinin iyi çalışması için kritik bir rol üstleniyor. Bebeğin beyni, kalbi, kasları ve hipofiz bezinin gelişimi açısından önemli. Deniz bitkileri (yosun vb.) önemli iyot kaynakları.
6 3
Bunlar da önemli ama çok bilinmiyor DHA: Kalp ve beyin sağlığımız açısından önemli bir yağ asidi. Omega-3 içinde. En önemli kaynağı balık yağı. Daha az oranda yumurta ve etlerde yer alıyor. Biotin: Hücre yenilenmesi ve gelişiminde etkili. B vitamini grubu içinde yer alıyor. Sağlıklı saç, deri ve tırnaklar için önemli. Karaciğerde yağlanmayı önlüyor. Doğada yumurta sarısı ve ciğerde bulunuyor.
6 4