Gelin-kayınvalide çatışması: 2 kadın 1 erkek

Büyük hayallerle başlanan evlilik, sanıldığı gibi kolay değil. Üstelik çatışan iki kadın ve ortasında ne yapacağını bilemeyen bir adam olunca… İşte gelin kaynana sorununu çözecek altın kurallar.

Kayınvalide ve psikolojik şiddet Gelin kayınvalide çatışmasının tarihi bir geçmişi var. Sümer tabletlerinde bile geçiyor gelin kaynana kavgaları. Hacettepe Üniversitesi ‘nin aile içinde kadına şiddet araştırması bu konuda ilginç bilgiler veriyor. Araştırmaya göre, kadına uygulanan şiddetin başında duygusal şiddet yer alıyor. İşin ilginç boyutu bu duygusal şiddetti uygulayanların başında da kayınvalide geliyor.
10 1
Otoriter kayınvalide Peki bütün kaynanalar mı böyle? Hayır… Kayınvalide otoriter ve kontrolcü yapıya sahipse, ‘kötü’ kaynana tipine girme ihtimali yüksek. Tabi ki, evlendikten sonra anneden incitmeden uzaklaşmak bir başarı. Bu çatışmada erkeğe daha büyük sorumluluk düşüyor aslında. İşte Aile ve Çift Terapisti Uzman Psikolog Selin Karabulut’tan toplumda yüzyıllardır devam eden kayınvalide gelin çatışmasını önleyecek tavsiyeler:
10 2
Erkeğin anne bağımlılığı Aile içinde başlayıp topluma kadar olumsuz etkileri olan çatışmanın temel kaynağı toplumun anneye ve erkek çocuğa bakışı. Erkek çocuğun 0-6 yaş arasında anne ile olan bağı, gelin-kaynana ilişkisini belirliyor.
10 3
0-6 yaş arasında aşırı kollama! Yapılan bilimsel araştırmalara göre; annelerin, erkek çocuklarına 0-6 yaşlarında alması gereken sorumlulukları vermek yerine üstlenerek, aşırı kollama ve koruma tutumuyla hareket etmeleri klinik olarak anneye “bağımlı” erkeklerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
10 4