Hazımsızlıkla ilgili bilinmesi gerekenler!

Hazımsızlık tek başına bir hastalık sayılmasa da sindirim sistemindeki ciddi problemlere işaret edebiliyor.

Sindirim sisteminiz ne kadar mutlu hiç düşündünüz mü? Oysa ki, beslendiğiniz her an sindirim sisteminizi de etkilemiş oluyorsunuz. Sindirim sisteminizin huzuru, hem fiziksel hem de psikolojik olarak sizi olumlu yönde etkiliyor. Hazımsızlık (dispepsi) olarak bilinen sorun pek çoğumuzun zaman zaman karşılaştığı sindirim sistemi ve yeme alışkanlıklarına bağlı bir problemdir. Hazımsızlık tek başına bir hastalık sayılmasa da hazımsızlığın altında yatan farklı nedenler önemli hastalıklara işaret edebiliyor.
11 1
Bunun için hazımsızlığın doğru tespit edilmesi ve soruna yönelik doğru tedavi uygulanması önemli bir yer tutuyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Munkhtsetseg Banzragch, hazımsızlıkla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
11 2
Hazımsızlık belirtileri Hazımsızlık, karnın üst bölgesinde ortaya çıkan ağrı, şişkinlik hissi, yemekten sonra doygunluk, bulantı, göğüste yanma gibi şikayetlerden bir ya da birkaçı ile kendini gösteriyor. Pek çok kişinin yaşayabileceği bir sorun olan hazımsızlıkla şikayetleri nedeniyle çok az kişi doktora başvuruyor. Sorunun ortaya çıkmasında yaşam tarzı alışkanlıkları son derece önemli. Sigara, alkol kullanımı, aşırı yağlı ve baharatlı beslenme, aşırı kahve tüketimi, fazla kilolu olmak ve stres hazımsızlığa neden olan etkenlerin başında geliyor.
11 3
Hazımsızlık nedenleri Hazımsızlık sorunun ortaya çıkmasında cinsiyet ya da yaş bir risk faktörü oluşturmuyor. Yeme alışkanlıkları ve yaşam tarzı, hazımsızlığın tek sebebi değil. Bazı durumlarda sindirim sistemindeki ciddi problemler de hazımsızlığa neden olabiliyor.
11 4