Hem serinletiyor hem de yağ yaktırıyor!

Yazın sıcak günlerinde ferahlatan soğuk çorba, birçok faydasının yanısıra yağ yakmaya da yardımcı oluyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ana ve ara öğün olmak üzere günde iki kase tüketilebilecek olan ayran aşı çorbasının hafif, lezzetli olmasının yanısıra içindeki yoğurt, nohut ve buğdayla yüksek protein, lif ve kalsiyum sağladığını söylüyor. Besleyici değeri yüksek olan bu soğuk lezzetin, kilo vermeye de yardımcı olacağını belirtiyor. Bu nedenle diyetinize ayran aşı çorbasını ekleyebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ayran aşı çorbasının faydalarını şöyle sıralıyor:
9 1
Bağırsaklara faydalı Ayran aşı çorbası içeriğindeki yoğurdun probiyotik etkisiyle beraber bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudun hastalık ve enfeksiyonlara olan direncini artırıyor. Kötü beslenme, stres, sık antibiyotik kullanımı, toksik öğelere maruz kalma gibi birçok etken bağırsaklardaki dost bakterileri etkileyerek sayıca azalmalarına neden oluyor. Bağışıklık sistemimizin yüzde 70’i bağırsaklar tarafından yönetiliyor. Bu yüzden sağlıklı bir bağırsak florası hem bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor hem de bizi hastalıklara karşı koruyor. Ayran aşı yapımında kullanılan yoğurt ise en büyük probiyotik kaynaklarından biri. Kabızlık şikayeti olanlarda, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı oluyor. Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alıyor. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi birçok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlıyor.
9 2
Soğuk lezzet yağ yaktırıyor İçerdiği kalsiyum ile yağ yakımına destek olarak kilo kaybına yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alanlarda özellikle karın bölgesi yağlanmasının arttığını gösteriyor. Kalsiyum enerji dengesinde görev alan en önemli minerallerden biri. Diyette alınan yağların emilimini azaltarak, bağırsaklardan atılımını kolaylaştırıyor. Yapılan çalışmalar, günde 1500 mg kalsiyum tüketenlerin 3 yıl sonunda yağ depolarında yüzde 5-6 azalma olduğunu ortaya koyuyor. Ancak her şeyde olduğu gibi ayran aşı çorbasının da aşırıya kaçmamak önemli.
9 3
Kemikleri ve dişleri güçlendiriyor Ayran aşı, yoğurt sayesinde içerdiği kalsiyumla kemik ve diş sağlığını destekliyor. Ayrıca ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasının önüne geçiyor. Besinlerden yeterli kalsiyum alınmazsa, kemiklerdeki kalsiyum azalıyor ve vücut gerekli kalsiyumu kemiklerden sağlıyor. Bu da ileriki yaşlarda kemik erimelerine yol açıyor. Ayran aşı çorbası ise adı üzerinde içerdiği yoğurt sayesinde kemik gelişimine destek oluyor.
9 4