İlişkide hangi tip çiftler evliliğe daha yakın?

Yapılan bir araştırma, bir ilişkinin ne kadar “güçlü” olduğunun tahmin edilebileceğini iddia ediyor. Araştırmaya göre, 4 gruba ayrılan çift tiplerinden biri, evliliğe daha yakın.

Bir insanın başka bir insanla olan birlikteliği, her zaman çözümlemesi zor bir durum olmuştur. Her birey, diğerinden oldukça farklı ve bu nedenle de birliktelik kavramı, içerisinde yüzlerce farklı değişkeni barındırıyor. Güçlü ilişkiler zamana, sorunlara karşı daha dayanıklı oluyor ve bir ömür boyu sürebiliyor. Bazıları ise kısa zamanda sona eriyor.
8 1
Journal of Marriage and Family’de yayımlanmış makale için bilim insanları, 20’li yaşlarında 376 çiftin 9 aylık ilişkilerinin her bir ayını değerlendirdiler. Çiftlere, araştırma kapsamında partnerleriyle evlenme fikri hakkında ne düşündükleri, değişen kişilikleri ve tercihleri gibi sorular yönelttiler. İnsanlar genellikle partnerleriyle ebediyen beraber olmak istediklerini belirtiyorlar, fakat bu istek zamanla değişebiliyor. Aslında araştırmacıların da üzerinde durdukları konu tam olarak bu.
8 2
Çiftlerin, ‘’Çok fazla kavga ediyoruz’’ ve ‘’Düşündüğümden daha fazla ortak noktamız var’’ gibi yorumları ve tutkulu ya da arkadaşlık temelli aşk gibi bağ tipleri, araştırma kapsamında sayısal değerlere dönüştürüldü ve grafikler oluşturuldu. Daha öncelerde yapılan ve ilişki durumlarını takip eden çalışmalar, genellikle bireylerin ve çiftlerin ortalama davranışlarına odaklanıyordu ve bu ilişkilerin, insanların genelinde benzer işleyişlere sahip olduğu varsayımı üzerinden ilerliyordu. Yeni yapılan çalışma ise bu konsepti reddediyor ve ilişkilerde dört farklı çift tipini tanımlıyor: dramatik, anlaşmazlık dolu, sosyal olarak ilişkili ve partner odaklı.
8 3
Dramatik grup, birbirlerine ve ilişkilerine olan tavırlarında sürekli iniş çıkışlar olan çiftleri içeriyor. Anlaşmazlık dolu olarak tanımlanan çiftler ise birbirlerine karşı sürekli tartışmacı bir tutum içerisindeler. Bu çiftlerin aralarındaki bağ zamanla zayıflıyor fakat, yine de dramatik grubun içerisindeki çiftlere göre birbirlerine olan bağlılıkları daha fazla.
8 4