İstanbul Boğazı’nda suyun rengi neden değişti?

Son bir haftadır İstanbul Boğazı’nda yaşanan renk değişimi görenleri şaşırtıyor.

Son günlerde Boğaz’a bakan İstanbullular, suların her zamanki renginden farklı bir renge büründüğünü görüyor. Boğaz sularında günlerdir turkuazımsı, yeşil bir renk hakim.
7 1
Balıkçıların renk değişimiyle ilgili birbirinden farklı tahminleri var. Kimi yağmur suyunun etkisinden, kimi deniz analarının çoğalmasından kimi de Boğaz’a bir kanaldan temiz su verilmesinden söz etti. Ancak hepsi deniz suyunun rengindeki değişimin farkında.
7 2
Bir çok kişiye göre, "esrarengiz" "nedeni bilinmeyen" bu durumun benzerlerine aslında geçtiğimiz yıllarda ve dönemlerde de rastlandı. Tek fark söz konusu renk değişimi geçtiğimiz yıllara oranla daha uzun sürdü, 1 haftayı aştı. Aslında İstanbul Boğazı'ndaki bu renk değişimi, bereket anlamına geliyor. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, bu renk değişiminin son 10 gündür bütün Karadeniz'de yaşandığını söyledi. Saydam" bu bir berekettir "dedi.
7 3
Saydam, sözkonusu renk değişiminin kaynağının bilimsel adı "Emiliania huxleyi" olan kalsiyum karbonat zengini mikro organizmalar olduğunu, Karadeniz'de bu organizmaların yoğunluğunda büyük bir patlama yaşandığını belirterek şunları söyledi, " Son 10 gündür Sahra'dan gelen yağmurlar bunu tetikledi. Bütün Karadeniz'de bu var. Boğazdaki üst akıntı Karadeniz'den geldiği için İstanbullular bunu net olarak görebiliyor"
7 4