Karın şişkinliğini önlemek için öneriler!

Sık sakız çiğnemek karnı şişirir mi? Karın şişkinliğini önlemek için bu önerileri mutlaka uygulayın!

Sakızı, kimi zaman atıştırmalıklardan uzak durmak ve bazen de sinirimizi yatıştırmak için tercih ederiz. Şekersiz sakız çiğnemenin, diş çürüklerini önlediğini ve nefesi ferahlattığını biliyoruz. Yeni yapılan araştırmalar ise sakız çiğnemenin kilo kontrolünde de yardımcı olarak kullanılabileceğini, odaklanmayı, uyanıklığı ve konsantrasyonu artırıp, stresi azalttığını gösteriyor. Bununla birlikte, sık sakız çiğnemenin en büyük dezavantajı, fazla hava yutmaya sebep olduğu için karnı ciddi anlamda şişirmesi oluyor. Karındaki şişkinliğin en önemli sebebi hava yutmaktır. Yemek yerken veya bir şey içerken az miktarda hava yutmamız normaldir. Ancak hızlı yemek yemek veya içmek, sıklıkla sakız çiğnemek, sigara kullanmak yutulan hava miktarını artırmaktadır.
4 1
Sindirim sıkıntıları, kadın-erkek fark etmez her iki cinsiyette de sıklıkla yaşanıyor. “Çok yemek yemememe rağmen sürekli şişiyorum, kendimi patlayacak gibi hissediyorum veya karnım taş gibi diyen birçok kişiyle karşılaşıyorum” diyen “Karındaki şişkinlik, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesi ile ilgili bir durumdur ancak farklı sebepleri de olabilir. Ağır ve çok yağlı besinleri tükettikten sonra mide boşalması gecikir ve hazımsızlığa bağlı olarak gelişen şişkinlik; stres, heyecan, sindirim sistemindeki enfeksiyonlar, Irritabl Bağırsak Sendromu (IBS), Crohn hastalığı, divertikül, çölyak hastalığı veya laktoz intoleransına da bağlı olarak gelişebilir.
4 2
ŞİŞKİNLİK VE GAZ YAPAN BESİNLER • Kuru fasulye, kuru barbunya, kuru börülce, nohut, iç bakla, mercimek gibi kuru baklagiller • Brokoli, Brüksel lahanası, beyaz ve karalahana, karnabahar gibi Brasika sebzeleri • Erik, çilek, kayısı, elma, muz, kuru üzüm, şeftali, armut gibi meyveler • Turp, taze ve kuru soğan, salatalık, kuşkonmaz, enginar, bezelye şalgam • Kızartılmış, yağlı, kremalı ve soslu yiyecekler • Sakız • Yapay tatlandırıcı kullanılan besinler • Tam tahıl ekmek, bulgur, mısır gevrekleri • Gazlı içecekler, süt, dondurma, bira
4 3
KARIN ŞİŞKİNLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER • Ana ve ara öğünlerinizi düzenleyin Sindirime yardımcı olmanın en iyi yolu az ama sık olacak şekilde beslenme düzenidir ayrıca yavaş ve iyi çiğneyerek de yemek önem taşır. • Şişkinliği azaltmak için hareket edin Egzersiz, sindirim sisteminizin düzene girmesini sağlayabilir ayrıca stresi de azaltmaya yardımcı olacaktır. • Sağlıklı sindirim sistemi için diyetinizi düzenleyin Dereotu, kimyon, maydanoz, rezene, tarhun, mercanköşk, tarçın, zencefil ve kakule gibi bitki ve baharatlarını yemeklerinizde kullanmayı deneyebilirsiniz. Kurubaklagilleri tüketirken üzerine özellikle kimyon eklemeniz çok yardımcı olacaktır. Yemeklerden sonra bir fincan rezene çayı veya nane çayı içmek sindirimi rahatlatıp gaz şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olabilir. • Süt ve süt ürünleri şişkinlik yapabilir Bazı bireyler laktozu (sütte doğal olarak bulunan şeker) tolere edemeyebilirler ve bu durumda gaz ve şişkinlikle karşılaşabilirler. Bu durumda soya ürünlerini veya laktozsuz ürünler seçilebilir. Süt ürünlerine karşı hassasiyetiniz olup olmadığını test etmek adına belli sürelerde diyetinizden çıkarıp bir süre sonra tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz. • Şişkinliği engellemek için tuzu azaltın Günde bir çay kaşığından fazla miktarda tuz tüketimi, vücutta su tutulumuna sebep olacağı için şişkinlik yaratacaktır. Bunun için sofradan tuzu kaldırın ve paketleniş olarak satılan yiyeceklerde tuz miktarını kontrol edin.
4 4