'Romatizmadan korkma, geç kalmaktan kork!'

Romatizma oldukça yaygın bir hastalık. Özellikle iltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artritin, beklenen ömrü kısalttığı belirtiliyor. Bu yüzden uzmanlar, “Romatizmadan korkma, geç kalmaktan kork” diyor.

En yaygın tür iltihaplı eklem romatizması Romatizma ve Ağrı Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, romatizmanın 170’den fazla tanımlı hastalığı kapsadığını söylüyor. Bu kapsama iltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmaları giriyor. Halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit (RA), eklem romatizmaları arasında en yaygın olan tür.
8 1
En sık 30-50 yaş arasında görülüyor Romatizma Türkiye ve dünyada çok yaygın hastalıklar arasında. 30-50 yaş arasında daha sık görülse de aslında çocuklar da bile romatizma olabiliyor. Toplumun yaklaşık olarak yüzde 1’inde görülüyor iltihaplı eklem romatizması. Türkiye nüfusunu 75 milyon olarak düşünürsek 350 bin ile 600 bin arasında RA (İltihaplı romatizma) hastası var.
8 2
Belirtileri Romatizmaya neyin yol açtığı tam olarak bilinememekle birlikte kişinin genetik yapısı, sigara ve geçirilen bazı enfeksiyonlar gibi çeşitli çevresel faktörler bunda etkili olabilir. En yaygın belirti sabah tutukluğu. Yani hasta sabah kalkınca ellerini hareket ettirmekte zorluk çekiyor. El eklemlerinde şişlik meydana geliyor. İltihaplı romatizma (RA) ilerleyen bir hastalık. Yavaş yavaş ilerliyor. Hastalıkta genetik faktörler bir risk unsuru. Yani bir ailede iltihaplı romatizma (RA) hastası bir birey varsa, hastalığın genetik olarak geçişi mümkün. Sigara içenlerde ise iltihaplı eklem romatizması (RA) hem daha sık görülüyor, hem de daha ağır seyrediyor.
8 3
Sakatlığa neden olabiliyor Çeşitli nedenlerden dolayı eklem ve çevresinde gelişen iltihap zamanla eklemde (kıkırdak, kemik ve bağlarda) hasara yol açabilir. Eklem aralığı kapanır, bağlarda kopmalar olabilir. Buna bağlı olarak özellikle el eklemlerinde tutma ve kavrama gibi hareketler gerçekleştirilemez. Hastalık el parmaklarında gelişen şekil bozuklukları (kuğu boynu ve düğme iliği görünümleri) ve ayakta şekil bozukluğu gibi tuttuğu her eklemde sakatlık bırakabilir. İltihaplı eklem romatizması (RA) en sık 30 - 50 yaş arasında görülüyor. Ama daha erken veya daha geç yaşlarda da başlayabiliyor. İltihaplı romatizma fonksiyonel kayıplara, yani sakatlığa neden olabiliyor. 10 yılda hastaların yüzde 75’inde sakatlık meydana getirebiliyor.
8 4