Ünlü güneş gözlüklerinin ilginç tarihçeleri!

Vazgeçilmez aksesuarlarımızdan olan güneş gözlüklerinin ilgi çekici tarihçesi...


Güneş gözlükleriyle bütünleşmiş ünlüler geliyor öncelikle aklımıza... Audrey Hepburn'ü düşündüğümüz zaman büyük boy kedi gözlükleri hatırlıyoruz. Günümüzde ise Kim Kardashian'ın paparazzicilerin ışıklarından kendini korumak için taktığı meşhur güneş gözlükleri konuşuluyor.

Güneş koruma lensleri fikri Roma dönemine kadar gidiyor. İmparotor Nero'nun, bir zümrüt kullanarak açık olan gladyatör gözlüklerine koruma yaptığı ve böylece gözünü rahatsız edici ışıkların gelmesini önlediğini söylüyorlar.

Eldeki tutanaklara göre ilk gözlük İtalya'da 1280'li yıllarda yapıldı. Bir iddiaya göre ise 1287 yılında Floransa'da D'Armato degli Armanti adında bir keşiş teleskoplar için gözlük yaptı ve daha sonra başka bir keşiş olan Alessandro della Spina tarafından gözlükler yeniden düzenlenip, yayıldı.
11 1

Bir köprü üzerinde iki civatalı, 2 büyüteç lensli ve burun dengeli olmasını sağlayan gözlükler günümüzdeki gözlüklerden farklıydı.

Günümüzde kullandığımız gözlüklerin tam şekli ise 18. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıktı. Ancak, İmparator Nero'nun orjinal fikri tuttu ve 1920'lerde aktörler, aktrisler bu güneş gözlükleriyle hafızalarımıza kazına ikonik pozlar verdi.

Artık güneş gözlüğü konusunda baya bir yol katedildi. Zımbalar, moda aksesuarları, yuvarlak modeller bazen ise bizi geçmiş yılların trendlerine doğu götürmüyor da değil.
11 2

Yuvarlak camlı güneş gözlükleri ilk çıktığından bu yana güneş gözlüğü sektöründe her zaman popülerliğini korumayı başardı.

1930'larda kedi göz gibi dışa bakan çerçevelerle üretilen bu gözlükler 1960'lı yıllarda tamamen yuvarlak halini alıp Hippilerin de gözdesi haline geldi.

Günümüzde ise küçük yuvarlak cam ve çerçeveler biraz daha büyüyerek popülerliğini hala sürdürüyor.
11 3

Kedi göz güneş gözlükleri aslında tamamen teknolojik bir gelişme için piyasaya çıkmış. Gözlüğün yüz ile yaptığı pantoskopik açı sayesinde, bu gözlükleri elinizle ayarlamadan yakınınızdakileri daha objektif şekilde görebilirsiniz.

Aslında bu gözlük baykuşun gözlerinden esinlenerek yapılsa da daha sonra pazarlama tekniği geliştirilerek çerçevelerinde değişiklikler yapıldı ve kedi gözü gözlük ismiyle moda piyasasında yayıldı.
11 4