Yürümenin beyne ilginç etkisi!

Yürümek kaslar ve kalp için oldukça faydalı bir aktivite. Ancak bir araştırma, yürüyüş yapmanın beyin üzerinde de etkili olduğunu ortaya koyuyor.

New Mexico Highlands Üniversitesi’nden araştırmacılar, her yıl düzenli olarak yapılan Experimental Biology toplantılarının 2017 yılı birleşiminde yürüyüşle ilgili yeni bilgiler paylaştılar.
8 1
Araştırmacılar, yaptıkları sunum ile yürüyüş sırasında atılan adımların oluşturduğu darbenin, atardamarlar aracılığıyla beyindeki kan tedarikini artırabilen basınç dalgaları gönderdiğini ortaya koydular.
8 2
Şimdiye kadar, beyindeki kan temininin (serebral kan akışı), gövde tarafından istemsizce düzenlendiği ve egzersiz veya egzersizin yol açtığı kan basıncındaki değişmelerden nispeten etkilenmediği düşünülüyordu.
8 3
Geçmişte yapılan araştırmalarda, ayağın koşu esnasındaki etkisinin (4-5 G-kuvveti), beyindeki kan akışını dinamik olarak düzenlemek için atardamarlar aracılığıyla kalp atış hızı ve adım hızı ile senkronize darbelerle dalgalara neden olduğu bulgusuna ulaşılmıştı.
8 4