Fransız mutfağını keşfediyoruz!

Uçan Şef Ayhan Şekerci'den, Fransız mutfağına ait tarifler...


MSA’da aldığı eğitimlerin ardından İstanbul’un önemli restoranlarında kendini gösterdikten sonra özel bir hava yolu şirketinde Flying Chef olarak göreve başlamış olan Ayhan Şekerci dünya mutfağını bize anlatmaya devam ediyor.

8. lezzet durağımız Fransa!

Bir mutfak düşünün içi çeşit çeşit soslarla dolu. Restoran kültüründe dünyaya yön vermiş bir mutfak. Gastronomi dünyasına atılan her şefin detaylı olarak incelediği ve üzerine kafa yorduğu bir mutfak. Bu mutfağa Fransız kalmayın derim!
8 1

Fransızların bu kadar gelişmiş ve bilinir bir mutfağa sahip olmalarının sebebi geçmişten günümüze kadar her gelişimin ve reçetenin yazılı olarak saklanmasıdır. Düşünsenize bizi nerdeyse tüm dünyada hakimiyet kurmuş ve göçebe bir yaşam sürmüş bir toplum olarak tüm gastronomi verilerini saklayıp günümüze kadar getirebilseydik ne lezzetleri halen tadıyor olurduk.

Fransa mutfağı aslında 5 ana sostan ve bu soslara farklı malzemeler eklenerek oluşan bir sos cennetine dönüşüyor. Unutmayın bir baharat bile neler değiştirmiyor. Doğu mutfağından farklı olarak Fransızlar ana ürünlerinde çok fazla baharat kullanmazlar onların yemeğe lezzet katma işini soslar yüklenmektedir. Denge ve uyum bu mutfağın en önemli kuralıdır.

Şarap, tereyağı ve peynir Fransa'nın en önemli öğeleri arasında bulunmaktadır. Fransa tarım bakanlığı her işletmenin bu ürünlerin kalitesini kontrol altında tutmayı sağlayan bir sistem oluşturmuşlar.

Bu mutfağın ismini çok duydunuz ama bakalım bu tarifleri denediniz mi?
8 2

Bir tart düşünün ama tatlı değil içine istediğiniz malzeme ile doldurabilir istediğiniz tadta servis yapabilirsiniz.

Malzemeler;
Tart hamuru için; 500 gr un, 250 gr tereyağı, 2çay kaşığı tuz, 1/4 su bardağı su
Üst malzemesi için; 3 adet yumurta, 400 ml krema, 200 gr gravyer peyniri, 200 gr salam/sucuk , tuz, karabiber.

Yapılışı;
Tart hamuru için, soğuk tereyağını önce bıçak ile küçük parçalara ayırın ve su hariç diğer tüm malzemelerle birleştirip bir mikserde çırpın. Kum gibi bir kıvam alacaktır. Daha sonra çok soğuk olan suyumuzu ekleyip hamur haline getiriyoruz ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz. Hamuru 2mm kalınlığında açıp tart kabımıza hafif bastırarak yerleştiriyoruz. Üstüne pişirme kağıdı yerleştirip ağırlık yapması için nohut gibi baklagiller koyalım. 20 dk pişirdikten sonra çıkartıp üstündekileri alıyoruz. Bir kapta krema ve yumurtalarımızı karıştırıyoruz. İçine küp küp kesilmiş peynir ve salam/sucukları koyalım ve pişen tartın üstüne yerleştirip tekrar fırına veriyoruz. 30 dk kadar üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
8 3

Fransız mutfağından bir çorba tarifi verilecekse bu mutlaka soğan çorbası olmalı dedim. Tadı bir harika yapması da bir o kadar basit.

Malzemeler;
2 yemek kaşığı tereyağı, 4 büyük soğan, 2 diş sarımsak, 2 defne yaprağı, 2 dal taze kekik, 1 çay bardağı kırmızı şarap, 3 yemek kaşığı un, 1 litre et suyu

Hazırlanışı;
2 yemek kaşığı tereyağı ile birlikte jülyen şeklinde kestiğimiz soğanlarımızı ve sarımsakları karamelize olana kadar pişiriyoruz. Ardından kekik ve defne yaprağını ekleyip 2-3 dk daha soteliyoruz. Ardından şarabımı ekleyip alkolü uçup iyice çekene kadar bekliyoruz. Ateşin altını hafif kısarak unu ilave ediyoruz. Unun o çiğ kokusu çıkana kadar pişirelim. Ardından et suyumuzu ilave edip kısık ateşte kıvam alana kadar pişiriyoruz. Fırında baget ekmek dilimlerinin üzerine peynir koyup eriterek servisi daha da şık bir hale getirebiliriz. Afiyet olsun!
8 4