Göbek yağlarını eritmek için ne yapmalı?

Göbek nasıl erir sorusu yanıt buluyor. Karın bölgesindeki yağlanma problemine karşı alınacak önlemler, eritme yöntemleri, egzersiz hareketleri ve kaçınılması gereken hatalar bu dosyada!

Göbek yağlarını eritmek için ne yapmalı?

Dümdüz ve sıkı bir karın, neredeyse herkesin hayali diyebiliriz. Göbek eritmenin yollarını arayanlar için konu hakkında birçok uzman önerisini bir araya getirdik.

Öncelikle göbekte yağlanma yapan hatalara bir göz atalım…

Araştırmacılara göre günde iki kutu gazlı içecek tüketenlerin bel ve karın bölgesi, haftada 1 defa gazlı içecek tüketen kişilere oranla iki kat fazla genişliyor. Tatlandırıcılı gazlı içecekleri tercih etmek de bir çözüm oluşturmuyor çünkü bu içeceklerin içinde kullanılan yapay tatlandırıcılar da tıpkı şeker gibi acıkmaya ve yağlanmaya neden oluyor.

Göbek bölgesindeki yağlar, vücuttaki iltihaplarla alakalıdır bu nedenle ne kadar işlenmiş gıda tüketirseniz göbeğinizi eritme şansınız da o kadar düşecek! Bu durumdan kaçınmak için , tam tahıllı yiyecekleri, lifli sebze ve meyveleri tüketin. Meyve ve sebzelerin içindeki antioksidan maddeler göbek yağlarının en büyük düşmanı!

Vücudunuz gece siz uyurken kalori harcıyor ve yediklerinizin sindirimini gerçekleştiriyor. Fakat gece geç saatte yemek yedikten sonra uyuduğunuzda vücudunuz bu işlevini yapmakta zorlanıyor ve bu da göbek bölgenizde yağlanmaya neden oluyor.

Kardiyo egzersizleri son derece faydalı ancak tek başında göbe yağlarını eritmeye yetmiyor. Hem ağırlık hem de kardiyo egzersizlerini bir arada kullanmalısınız. Güçlendirme egzersizleri vücudunuzdaki kas dokusunu arttırır ve kuvvetlendirir, böylece vücudunuz daha fazla yağ yakmaya başlar. Kaslar yağ dokusuna göre daha fazla kalori harcıyor ve vücudunuz daha kaslı olduğunda otomatik olarak gün içerisinde daha fazla kalori harcamaya başlıyorsunuz.

Vücudumuz her yağ tipine aynı reaksiyonu göstermez. Et ve süt ürünlerindeki doymuş yağların tüketimi iç organların yağlanmasında pay sahibi.  Diğer yandan , avokado ve zeytinde bulunan tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağların bazıları ( omega-3 gibi) vücuttaki iltihaplanmaları yatıştırıcı özelliğe sahip.

zeytinyag.jpg

Kendinizi rahatlatmak adına tükettiğiniz kalorili yiyeceklere ek olarak, vücudunuzun stres anında salgıladığı kortizol hormonu da vücudunuzda bulunan yağ oranını arttırabilir. Yağ hücrelerinin genişlemesine neden olan yüksek kortizol seviyesinin iç organların yağlanmasına neden olduğu bilimsel bulgular arasında.

Beslenme Koçu Valérie Orsoni düz bir karın için şunları tavsiye ediyor:

Doğru nefes almak hazmı kolaylaştırıyor, stresi uzaklaştırıyor ve karın kaslarının güçlenmesine yardımcı oluyor. Yoga, nefes alışlarınızı düzene sokmanızı sağlıyor. 2-3 dakikalık nefes egzersizleri bir süre sonra farkı hissetmenizi sağlayacak.

Spor, kalori yaktırdığı gibi şişkinliğinde yok olmasını sağlıyor. Yağlardan kurtulmak için her gün mutlaka en az yarım saat spor yapmak gerekiyor. Yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi kardiyo egzersizleri tercih etmek avantaj sağlıyor.

Unutmamanız gerekir ki, alkol yağların karın bölgesinde toplanmasına, gazlı içeceklerse karnınızın şişmesine neden oluyor. Ancak su, hem kilo vermeye hem şişkinliğin yok olmasına yardımcı oluyor.

Şimdi de düz bir karına sahip olmaya yardımcı yiyeceklere göz atalım…

Potasyum oranı yüksek olan muz, vücutta karnın şişmesine neden olan sodyum miktarını kontrol altında tutar.

Yoğurt, Karın şişliğine neden olan bakterileri yok eden faydalı bakteriler üretir. Ayrıca vücuttaki insülin miktarını dengede tutmaya yardımcı olur.

yogurt.20150530090719.jpg

Çilek antioksidan içerir. Vücuttaki kan akışını arttırır, kaslara daha fazla oksijen gitmesini sağlarlar. Eğer egzersiz yapmadan önce yoğurt ve çilek tüketirseniz kaslarınız çalışmaya hazır hale gelir.

Günde üç bardak yeşil çay metabolizmanızı güçlendirir ve ekstra 30 kalori yakmanızı sağlar. Ayrıca yağları da eritir.

Egzersiz sırasında yağların yüzde 30 oranında daha hızlı yanmasını sağlar. Yiyeceklerinize bol bol limon sıkabilirsiniz.

Tahıllarda bulunan lifler, vücudunuzun insülin seviyesini dengede tutar. Bu da yağ hücrelerinizin küçülmesini sağlar. Vücudunuz bu tip gıdaları diğer yiyeceklere göre daha yavaş yaktığı için daha geç acıkmanızı sağlarlar.

Peki karın kaslarını çalıştıran hareketler hangileri?

Yerde ayak uçlarınızın ve ellerinizin üzerinde bir sopa gibi düz durarak pozisyon alın. Önce sağ dizinizi sol dirseğinize doğru çekin. Sağ ayağınızı yerine koyup sonra da sol dizinizi sağ dirseğinize değdirmeye çalışın. Seri bir şekilde dizlerinizi çapraz yöne çekerek bu hareketleri tekrar uygulayın. (Tekrar: 2x12)

gobek-yaglarini-eriten-egzersiz.jpg

Sırtınız düz, geriye hafif bir eğim vererek oturun. Ellerinizle bankın ya da sandalyenin yanlarından tutun. Bacaklarınızı dizinize göre 90 derece açıyla bükerek parmak uçlarınızı yere koyun. Vücudunuzun pozisyonunu ve bacaklarınızın açısını bozmadan tek dizinizi yukarı doğru çekin. Dizinizin açısını bozmadan indirip diğerini kaldırın. (Tekrar: 2x12)

untitled-1.20150530090825.jpg

Yorumlar