Azra Kohen'in yazdığı Fi çalıntı mı? Mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna bakın!

Azra Kohen ile Başak Sayan arasındaki 'intihal' davasında önemli bir gelişme yaşandı. Mahkemeye sunulan son bilirkişi raporu Destek Yayınları zora sokacak.

Azra Kohen'in yazdığı Fi çalıntı mı? Mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna bakın!

Kısa bir süre önce Azra Kohen’in Fi adlı romanının Başak Sayan’ın Bağlanma Korkusu adlı romanından intihal edildiği iddiaları ile gündeme gelen Destek Yayınları yeni bir gelişme ile yine gündemde.

Yayınevinin Genel Yayın Yönetmeni Ertürk Akşun’un “Agafya” adlı eserinin esinlenmenin ötesinde, Türkiye’de ilk olarak Habora Yayınevi'nden 1966 yılında yayınlanan “Natacha” isimli eserden intihal edildiği bilirkişi raporu ile ortaya kondu.

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’de halen devam etmekte olan davaya ibraz edilen uzman görüşünde şu ifadelere yer verildi;

 “Ertürk Akşun’un “Agafya” romanı, Türkiye’de 1966 yılında (Beyhan Solmaz çevirisiyle) yayımlanan Alain Roube Janski’nin “Natacha” adlı romanının tamamını (kahraman adları, mekan adları, dekor, düşünce ve eylemler değiştirilmeden) romanına dahil ettiği tespit ve kanaatine vardım.”

“Natacha” romanı 146 sayfayken “Agafya” romanı 462 sayfadır. Ana konuya yazarın, kadın-erkek ilişkilerine dair fanteziler ve bazı tarihi olayları ekleyerek sayfa adedini çoğalttığı tespit ettim. Çekirdek (konu, kahramanlar, eylemler ve yer adları) değiştirilmemiştir. Her iki kitapta sayfa sıralaması ve benzerlik ile gidildiğinde aynı şekilde ilerlemekte olduğu yönündeki değerlendirmelerimdir.” 

YAYINEVİ NE AÇIKLAMA YAPACAK?

Destek Yayınları Fi adlı eserin Bağlanma Korkusu adlı eserle aralarında hiçbir benzerlik bulunmadığını iddia etmişti. Bu yeni gelişme karşısında nasıl bir açıklama yapacakları merak konusu.

Yorumlar